Hlavní obsah

Studenti UMPRUM navrhli oblečení pro ty, kdo se nevejdou do konfekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: The Iconic - kampaň

Ilustrační foto.

Reklama

Studenti Ateliéru designu oděvu a obuvi Vysoké školy uměleckoprůmyslové navrhli oblečení pro ty, kterým nepadne standardní konfekční oblečení.

Článek

V Projektu Unique Client tvořili oblečení pro lidi, kterým běžná móda nestačí kvůli jejich vrozeným tělesným vadám, důsledkem úrazů a nemocí nebo kvůli nezdravému životnímu stylu. „Projekt má upozornit nejen na specifické potřeby mnohých lidí, ale i na upozadění jejich potřeb v jinak velmi konzumním světě,“ sdělila mluvčí školy Kamila Stehlíková.

Nápad zabývat se tímto problémem se opírá o osobní zkušenost kostýmní výtvarnice Simony Rybákové, která v uplynulém semestru Ateliér designu oděvu a obuvi dočasně vedla. Setkala se náhodou s mladým mužem Markem, který potřeboval oblek na maturitní ples, ale nepadlo mu standardní konfekční oblečení. Kostýmní designérka do projektu zapojila studenty, které motivovalo, aby se více soustředili na fyzickou stránku lidského těla, tělesnost, ale i psychologii práce s vybraným klientem, pro kterého navrhovali oděvní kolekci.

Ve svých návrzích řešili specifické potřeby svých klientů a kromě individuálních kolekcí řešili i společný ateliérový úkol - šatník pro klienta Marka, který byl inspirací k zadání tématu. Navrhli třeba variabilní šaty s jedním či dvěma rukávy pro dívku, která přišla o část ruky. Asymetrický oděv s jedním rukávem může proměnit v symetrický se dvěma, pokud si nasadí protézu.

Další student navrhl oděv pro dívku, která od narození trpí těžkým nemocněním kůže a jakákoli oděrka či zranění jí působí velké problémy - šaty pro ni jsou tedy z materiálu co nejvíc šetrného ke kůži a všechny švy mají venku. Pro odvážnou klientku, která kvůli rakovině v 15 letech přišla o levou nohu, navrhli studenti po dohodě s ní oděv, který její handicap zcela přiznává a zahrnuje třeba minisukni. V kolekci jsou i šaty pro ženu, která má větší konfekční velikost, nebo pro vozíčkáře.

Projekt studenti prezentovali na výstavě klauzurních a semestrálních prací Artsemestr léto 2021 a získal Cenu rektora UMPRUM jako nejlepší studentský projekt uplynulého akademického roku. Modely jsou na https://online.umprum.cz/.

Reklama

Související témata:

Doporučované