Hlavní obsah

Na podporu filmové produkce na jižní Moravě půjde pět milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jihomoravský filmový fond dostane z brněnského rozpočtu pět milionů korun. Podporu schválili zastupitelé města.

Článek

Cílem nadačního fondu, který vznikl v roce 2018, je přitáhnout filmové produkce do Brna a do kraje, a zviditelnit tak region a místa v něm. Peníze podpoří projekty v jarní výzvě na výrobu audiovizuálních děl, řekla ředitelka fondu Pavlína Hobzová.

Fond poskytuje peníze filmařům formou dotace, podmínkou čerpání je útrata v regionu. „Zájem žadatelů je i přes pandemii koronaviru mnohonásobně vyšší, než jsme schopni z příspěvku města a kraje pokrýt. Jsme však rádi v této nelehké době, že zástupci obou zakladatelů (kraje a města) chápou potřebu podpořit v regionu i oblast kreativního průmyslu, místní filmové profesionály a v návaznosti také služby využívané při výrobě. Podpora projektů s sebou nese také významný ekonomický efekt, jelikož vložené prostředky se do regionu vrací v mnohem větší míře,“ uvedla Hobzová.

Podle ní je důležitá rovněž propagace regionu prostřednictvím projektů, které jsou uváděny v kinech a televizním vysílání či v soutěžích na mezinárodních festivalech. V Brně natočil část svého celovečerního snímku Nabarvené ptáče Václav Marhoul. Mezi další novější podpořené projekty patří celovečerní film Modelář nebo krátkometrážní snímek Hranice.

Zastupitelé dnes rovněž schválili dotaci ve výši 800.000 korun na pořádání akce Festival Mendel 2021, jejímž cílem je připomenout osobnost vědce Gregora Johanna Mendela. Letošní ročník je předběžně naplánovaný v termínu od 23. do 25. července.

Individuální dotace pro roky 2021 a 2022 se naopak nedočkají státní příspěvkové organizace. Důvodem jsou úspory související s koronavirovou pandemií.

Jednou z těchto organizací je Moravská galerie v Brně, která měla dostat 200.000 korun na rok. „Byli jsme na možnost takového vývoje upozorněni, nicméně i tak bude toto rozhodnutí znamenat ztrátu prostředků. Individuální dotace byla pro brněnské státní příspěvkové organizace alternativou, jak žádat o peníze na podporu svých kulturních projektů poté, co byly v předchozím období vyřazeny z dotačních programů Odboru kultury Magistrátu města Brna. Chápeme však, že je současná situace komplikovaná pro všechny,“ řekla za galerii Daniela Křižanová.

Reklama

Doporučované