Hlavní obsah

Na pohřeb zavražděného vůdce separatistů dorazilo 120 tisíc lidí. Zemřel po explozi v restauraci

Alexandr Zacharčenko zemřel v pátek po explozi nástražného zařízení v restauraci, kde právě jedl. Zemřel i jeden z jeho ochránců a několik dalších lidí utrpělo zranění.

Reklama

Rusko tvrdí, že Zacharčenko zemřel po cíleném atentátu. Ukrajinské tajné služby ale pracují i s variantou, že šlo o vyřizování účtů mezi separatisty.

Článek

Více než 120 000 lidí se dnes v Doněcku podle agentury Interfax zúčastnilo pohřbu předáka proruských separatistů na východě Ukrajiny Alexandra Zacharčenka. Ten zemřel v pátek po explozi nástražného zařízení v restauraci, kde právě jedl. Zemřel i jeden z jeho ochránců a několik dalších lidí utrpělo zranění.

Rakev se zavražděným byla vystavena v budově městské opery, před kterou lidé s květinami vytvořili několikakilometrovou frontu.

Úřady separatistické Doněcké lidové republiky uspořádaly na Zacharčenkovu počest velkou pietní akci spojenou s převozem pozůstatků na dělové lafetě na hřbitov na jižním okraji města. V povstalecké republice dnes druhým dnem pokračuje třídenní smutek a na rozloučení s jejím vůdcem přijely delegace Ruska a rovněž Jižní Osetie a Abcházie, tedy dvou gruzínských separatistických regionů, které se od Gruzie odtrhly s ruskou podporou.

Separatisté i ruští představitelé tvrdí, že šlo o teroristický útok, který má na svědomí Kyjev. Ukrajinská tajná služba SBU naopak vraždu přičetla vnitřním konfliktům mezi separatisty; není prý ani vyloučeno, že Rusko se rozhodlo zbavit osoby, která mu začala překážet.

Doněcké úřady podle agentury Interfax oznámily, že případ vyšetřují jako terorismus a že již bylo zadrženo několik podezřelých.

Reklama

Doporučované