Hlavní obsah

Výbuch plynu v Lenoře zabil jednoho člověka, další dva jsou těžce ranění

Výbuch dům zdemoloval. (Video: denik.cz)Video: denik.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Mohutný výbuch a požár bytového domu dnes ráno v Lenoře na Prachaticku zabil jednoho člověka a devět dalších zranil, z toho dva těžce.

Článek

Vyšetřovatelé zjišťují příčinu exploze. Policie se nejvíc přiklání k možnosti, že ji někdo způsobil úmyslně. Zahájila trestní řízení proti neznámému pachateli. Podezírá jej z obecného ohrožení, za což hrozí až patnáctileté vězení. Škoda dosáhla podle prvních odhadů deset až 15 milionů korun. ČTK to řekly mluvčí hasičů Jana Neškodná a policie Štěpánka Schwarzová.

Explozi zřejmě nepřežil muž. Přesnou identifikaci těla však určí až páteční pitva. Podle informací z místa mohl být právě mrtvý původcem činu.

„Pracujeme i s s touto verzí, ale zatím ji nemůžeme potvrdit,“ řekla Schwarzová. Mezi místními se říká, že viníkem je obyvatel domu, který úmyslně zapálil plynovou láhev. Starosta Lenory Antonín Chrapan ale ČTK řekl, že si v minulosti na úřadě nikdo z domu na nikoho nestěžoval.

„Zjišťujeme, zda se jednalo o požár a následný výbuch, nebo zda byl průběh opačný,“ uvedla Neškodná.

Statik zhodnotil zničený objekt jako silně nestabilní a hasiči začali odpoledne jeho části rozebírat. Dům bude zřejmě stržen. O úplné demolici však musí rozhodnout statik a stavební úřad. Místo neštěstí zůstává uzavřené a 19 lidí bylo evakuováno. Hasiči tam budou hlídat celou noc.

Na místě se vystřídalo sedm jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů. Evakuovaní mají zázemí v sokolovně. „Většinou ještě půjdou k příbuzným. Pro dva občany zajistím penzion a pomoc nabídla i obec Horní Vltavice, kde mají volný byt,“ uvedl Chrapan. Dodal, že zasažený dům byl ve společném vlastnictví obyvatel.

Dům čeká demolice

Podle starosty bude nutné jej strhnout. „V stavu, v jakém je, by mohl ohrožovat silnici I. třídy, která vede v těsné blízkosti,“ řekl starosta. V domě bylo šest bytů. Podle místních silnou explozi zaznamenali i ve Volarech vzdálených několik kilometrů.

Záchranná služba vyhlásila stav mimořádné události kvůli většímu počtu zraněných. „Máme ošetřených devět zraněných, z toho dva lidé byli zraněni těžce,“ uvedla Kafková. Dva muži byli s velmi těžkými popáleninami přepraveni vrtulníkem do popáleninového centra v Praze na Vinohradech. Sedm lehce zraněných záchranná služba odvezla do nemocnic v Prachaticích a Strakonicích.

Těžce zranění muži utrpěli popáleniny třetího stupně o rozsahu do 55 procent povrchu těla, řekl v České televizi primář popáleninové kliniky vinohradské nemocnice Igor Pafčuga. Jeden má navíc inhalační trauma. „Momentálně jsou stabilizovaní, v bezprostředním ohrožení života nejsou,“ dodal odpoledne s tím, že jeden z mužů je v umělém spánku.

Záchranáři přivolali i leteckou záchrannou službu armády se dvěma vrtulníky. Pomáhala i posádka z Modravy. „Chtěla bych poděkovat a vyzdvihnout součinnost s místní lékařkou, která posádkám záchranné služby velmi výrazně pomáhala,“ řekla ČTK Kafková.

Reklama

Doporučované