Hlavní obsah

Na průběh novoročních oslav bude dohlížet dvojnásobek strážníků

Foto: Shutterstock.com

Oslavy silvestra se letos musí přesunout víc do soukromí.

Reklama

V pražských ulicích bude poslední den tohoto roku dvojnásobek strážníků než v minulých letech, hasičů bude na silvestra a Nový rok sloužit přes 200.

Článek

„Řešených incidentů by letos kvůli opatřením souvisejícím s koronavirovou pandemií mohlo být méně,“ sdělili mluvčí městské policie Irena Seifertová a mluvčí hasičů Martin Kavka.

„Konkrétně na silvestra bude v ulicích Prahy na kontrolu mimořádných a krizových opatření a kontrolu nové vyhlášky, upravující zákaz používání pyrotechniky na většině míst v metropoli, dohlížet 300 strážníků. Další strážníci pak budou plnit jiné úkoly, zejména ty spojené se zajištěním tísňové linky 156,“ uvedla Seifertová.

Strážníci se zaměří zvláště na kontrolu dodržování zákazu vycházení po 21:00, pití alkoholu na veřejnosti, na dodržování omezeného provozu restauračních zařízení a dodržování zákazu odpalování petard na stanovených místech v Praze, jak stanovuje nová městská vyhláška. Platí od letošního 1. prosince a zákaz odpalovat petardy se vztahuje mimo jiné na centrum města, na okolí domovů pro seniory, přírodní parky, okolí vodních toků a okolí zoologické zahrady v Troji, útulků pro zvířata a veterinárních pohotovostí.

Porušení mimořádných opatření a porušení vyhlášky mohou strážníci řešit domluvou, pokutou nebo oznámením správnímu orgánu. „Nejvýše uložená pokuta na místě může být až deset tisíc korun,“ dodala mluvčí městské policie.

Zatímco před rokem vyjížděli hasiči asi k 50 případům, které souvisely s neodborným odpalováním pyrotechniky při novoročních oslavách, letos by podle Kavky mohlo být těchto výjezdů méně. Hasiči však varují před odpalováním petard z balkonů, které by kvůli zákazu vycházení mohli lidé volit. Podle mluvčího hrozí v tomto případě zvláště požár střech domů.

Provoz městské hromadné dopravy v Praze o silvestrovské noci tentokrát posílen nebude. Provoz všech linek Pražské integrované dopravy (PID) bude 31. prosince podle jízdních řádů pro pracovní den. Na Nový rok se bude jezdit podle nedělních jízdních řádů, jak je uvedeno na webu Dopravního podniku hlavního města.

Kvůli pandemii Praha už v létě zrušila oslavy příchodu nového roku. Letos tak magistrát nebude pořádat novoroční ohňostroj ani takzvaný videomapping. Zrušen je i ohňostroj, který za podpory městské části Praha 2 plánoval nad parkem Folimanka spolek Ohňostroj pro Prahu. Už dříve to avizoval předseda spolku Jan Šaršoun.

Reklama

Související témata:

Doporučované