Hlavní obsah

Na řadě míst Česka platí povodňová pohotovost

Vývoj srážek na českém území. (ilustrační foto)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český hydrometeorologický ústav vyhlásil na řadě míst první nebo druhý stupeň povodňové aktivity. Zvýšené srážky a vzestup hladiny místních toků zasáhnou především kraje JIhomoravský, Středočeský, Pardubický, Olomoucký, Královéhradecký a Kraj Vysočina.

Článek

Vzhledem k vysokým srážkám platí do čtvrtečních dvanácti hodin povodňová výstraha pro několik krajů v Česku. Český hydrometeorologický ústav vyhlásil stav povodňové bdělosti pro kraje Jihomoravský, Středočeský, Pardubický, Olomoucký, Královéhradecký a pro Kraj Vysočina. Vyšší stupeň nebezpečí, tedy stupeň povodňové pohotovosti, vyhlásil ČHMÚ pro oblast Poličky a Svitav v Pardubickém kraji, oblast Bystřice nad Pernštejnem a Nového Města na Moravě na Vysočině a oblast Blanska, Boskovic, Kuřimi a Tišnova v Jihomoravském kraji. V těchto místech můžou toky vzhledem k očekávaným intenzivním srážkám dosáhnout druhého stupně povodňové aktivity. Povodňová pohotovost s předpokládaným dosažením prvního stupně povodňové aktivity, případně stupně druhého, platí i pro město Chrudim v Pardubickém kraji.

Na místech, kde platí první stupeň povodňové aktivity, může docházet k vzestupu hladin řek, podmáčení půdy a snížení stability stromů. Lidé se proto mají vyvarovat koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku. V oblastech s výstrahou druhého stupně povodňové aktivity se voda může vylévat z břehů. Rovněž platí, že může docházet k podmáčení půdy a k destabilizaci stromů. Dále může docházet k průtoku vody přes místní komunikace a řidiči tak musí dát pozor na aquaplaning. Lidé by měli sledovat vývoj situace, připravit se na možnost povodně a případně uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a hasičské záchranné služby. Lidé by navíc neměli vstupovat ani vjíždět do proudící vody a zatopených míst a dále omezit pohyb v oblastech, kde kvůli podmáčení hrozí pády stromů.

Reklama

Související témata:

Doporučované