Hlavní obsah

Na restart zapomeňte. Pražský plevel je zpátky

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Všechno při starém, z Karlova mostu je zase tržiště a z centra Prahy parkoviště koloběžek.

Reklama

Článek

Do Prahy se postupně vrací turismus. Nejen domácí, ale už i ten masový. A s ním i plevel, který bohužel roste nejrychleji.

Možná jste zahlédli billboardy po celé republice poutající na možnost být v Praze jako doma. Prázdný Karlův most, levné pivo a další lákadla, která s nástupem masového turismu zase mizí.

A jako doma se tu zase cítí jen krysy, které postupně vylézají ze svých kanálu. V Praze totiž žádný „restart“ turismu neproběhl. Vše se jen na chvilku zapauzovalo a teď se to vrací v plné síle.

Na vlastní kůži se o tom přesvědčil mimo jiné i štáb německé televize, který minulý týden odvysílal pořad „Pozor podvod!“, kde Praha hrála hlavní roli. Taxistanoviště na Hlavním nádraží, která pár měsíců zela prázdnotou, už zase mají kluky na štaflech. A cena? Dvě stě korun za jeden kilometr. Když se snažil německý moderátor taxikáře konfrontovat, prostě mu najel do kameramana.

Další pražský evergreen se odehrává kousek od autobusového nádraží Florenc dole ve směnárně ve stanici metra. Při směně peněz tam Němci dostali za jedno euro 16 korun. Naštěstí je na nevýhodnou směnu upozornil milý kolemjdoucí. Jak se ovšem ukázalo, také je chtěl okrást, a to tak, že jim za jejich eura místo korun podstrčil prošlé běloruské rubly.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Celý tento gang takzvaných ruličkářů se vrátil v plné síle z Rumunska a Bulharska, kde byli pár měsíců na nucené dovolené. Ale už zase postávají na svých místech v centru Prahy a loví turisty. Stejně tak loví i kluci a holky s deštníky „Hop on – Hop off“ autobusů a naháněči na pivní pub crawly městem.

Bankomaty přesně nastavené tak, že rozpoznají kartu zahraničního turisty, byly také několik měsíců vypnuté. Teď už zase září neonové nápisy ATM, které si za využití vezmou sympatický poplatek 13 procent. Ceny v minimarketech se také vrátily na normální turistický stav. Voda už není za dvacku, ale zase za stovku.

A ten prázdný Karlův most, na který láká kampaň s Matějem Ruppertem? Ten už se vrátil do původního stavu, tedy už to zase není most, ale tržiště a odkládací místo pro zelené koloběžky. Na každé straně se ubraly dva metry šířky pro trhovce a na 50 místech si můžete zakoupit pěkný obrázek Pražského hradu nebo si na 20 místech nechat udělat za 500 korun karikaturu. Ze šířky mostu devět a půl metru vám tedy zbývá metrů už jen pět. A bude hůř…

Škoda, že nemůžeme být v centru Prahy doma, ale jen „jako“ doma.

Reklama

Související témata:

Doporučované