Hlavní obsah

Další řetězec škrtá britské lahůdky. Kvůli brexitu by se zkazily na hranicích

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako české pobočky řetězce Marks & Spencer bojují s nedostatkem některého zboží i ve Francii. Takto dnes vypadají regály řetězce v pařížské prodejně.

Reklama

Některé britské potraviny, na které byli Češi zvyklí, zmizí z regálů. Mají totiž tak krátkou lhůtu spotřeby, že je není možné kvůli celním procedurám dovézt včas.

Článek

Řetězec Iceland dováží z Velké Británie potraviny. Šéf české pobočky Petr Olša se nyní obává, že část sortimentu bude muset vyškrtnout - ne dočasně, ale kvůli podmínkám brexitové rozluky už napořád.

V původem britském řetězci Iceland, který se primárně zaměřuje na mražený sortiment, bude mít vedení problémy zejména s chlazenými výrobky jako jsou míchané saláty nebo cizrnový hummus.

„To je oblast zboží, kterou s ohledem na současnou situaci nejsme schopni do České republiky dovážet. Nahradili jsme je proto zbožím od místních výrobců,“ informoval Seznam Zprávy Petr Olša.

„Český spotřebitel se tak bude muset rozloučit například s tepelně neopracovanými masovými výrobky, které se nesmí z Británie do Česka vyvážet. Zákazníci Icelandu v novém roce už nekoupí například naši chlazenou anglickou slaninu,“ popsal šéf Icelandu pro Seznam Zprávy.

Druhá stránka, která bude dovoz značně komplikovat, jsou pak peníze a s nimi spojená nová pravidla o původu. Ta určují, zda zboží může přes hranice bez clení.

„Na zboží, které nepochází přímo z Velké Británie, bude uvaleno clo v různé výši. To může výrobky do budoucna prodražit. Čekám, že tento růst může být až o desítky procent. Z pohledu ceny bude tedy velmi záležet, zda výrobek pochází originálně z Velké Británie nebo třetí země,“ vysvětlil detaily dohody Olša.

Nová brexitová dohoda tak vedení Icelandu v rámci celní politiky povede spíš k dovozu zboží, které je vyrobeno přímo ve Velké Británii, nebude totiž zatíženo clem a to ho ochrání před růstem ceny kvůli administrativním překážkám.

+1

V rámci změn je pak české zastoupení Icelandu připraveno jednat i s novými dodavateli, kteří zboží nabídnou za výhodnějších podmínek.

Problémy s dodávkou zboží hlásí také britský řetězec Marks & Spencer. Firma varovala, že dohoda o uspořádání vztahů mezi Británií a Evropskou unií bude mít výrazný dopad na prodej v jejích obchodech v EU, protože další papírování způsobí zpoždění dodávek. Za zranitelné přitom podnik označil své obchody v Irsku, Francii a právě v Česku.

V úterý firma dokonce oznámila, že své obchody s potravinami v Česku od poloviny ledna dočasně zavře. Provoz se jim vzhledem k epidemické situaci v zemi nevyplatí. Zároveň v prodejnách chybí značná část chlazeného sortimentu, který britský řetězec do Česka nezvládá dovážet.

„Naše čerstvé a chlazené výrobky se vyrábějí ve Velké Británii a poté se denně přepravují do Evropy. Zpoždění jsou způsobena přechodem na nový systém, jenž zahrnuje celní kontroly, které zpomalují veškerý vývoz ze Spojeného království. Doručení přímo do regálů obchodů v Česku tak trvá déle než dříve,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy londýnská centrála řetězce Marks & Spencer.

„Připravujeme se na změny spojené s odchodem Británie z EU, abychom minimalizovali narušení nákupů zákazníků. Vzhledem k přechodu na nové procesy trvá o něco déle, než se některé z našich produktů dostanou do obchodů. Na rychlém zlepšení tohoto problému pracujeme s našimi partnery, dodavateli a příslušnými vládními agenturami a místními úřady,“ zdůraznil Marks & Spencer.

Firma v srpnu navíc uvedla, že zruší kolem 7000 pracovních míst, a v listopadu pak oznámila svou první ztrátu. Loni akcie podniku klesly o 35 procent.

Mnoho firem se z obav před chaosem na hranicích v týdnech po brexitu rozhodlo předzásobit, anebo dodávky odložit. „Během listopadu a prosince do Česka přicestovalo výrazně více kamionů se zbožím, než bylo běžné. Snažili jsme se prodejny připravit na možné problémy spojené s brexitovou dohodou,“ potvrdil pro Seznam Zprávy Petr Olša, šéf českých poboček Iceland.

„Zboží, které má dostatečně dlouhé záruky, jsme předzásobili natolik, abychom vyplnili dobu dalších několika týdnů, kdy očekáváme s dovozem možné problémy,“ dodal.

Reklama

Doporučované