Hlavní obsah

Na severu mu prý říkali Pan Velkomožný. Složil 15,8 milionu a soud ho pustil z vazby

Daniel Ježek byl propuštěn z vazby.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Vlivnému podnikateli Danielu Ježkovi, který je obviněn v kauze dotačních manipulací, pomohla z vazby vysoká kauce - zřejmě třetí nejvyšší v historii.

Článek

Jeden z hlavních aktérů rozsáhlé dotační kauzy ROP Severozápad, vlivný ústecký podnikatel Daniel Ježek, se po devíti měsících dostal z vazby.

Soud o tom rozhodl v úterý poté, co koncem srpna přijal od Ježkovy manželky a matky nabídnutou kauci ve výši 15,8 milionu korun, jednu z nejvyšších v historii.

Daniel Ježek strávil ve vazbě devět měsíců, byl zatčen před loňskými Vánocemi jako jediný z více než dvaceti obviněných.

Svědci v případu popsali, že měl při rozdělování dotací velké slovo a že rozdělování evropských dotací na severozápadě Čech v podstatě řídil.

Dotační úřad v Ústí nad Labem sídlil svého času v domě patřícím Ježkovi a podnikatel podle svědků říkal, kdo dotace dostane a kdo ne.

Dokonce prý byl kvůli svému vlivu oslovován Pan Velkomožný, ale to Daniel Ježek odmítá.

Video: Noc, kdy zatkli Daniela Ježka

K soudu míří Daniel Ježek.

Daniel Ježek dlouhá léta patřil k těm, kdo na severu Čech ovlivňovali politiku. Za ODS třeba v roce 2008 společně s Alexandrem Novákem a Patrikem Oulickým dojednávali na oficiálních jednáních podobu vedení Ústeckého kraje.

Po politickém pádu ODS na Ústecku Ježek o vliv na politiku přišel, své aktivity přesměroval do podnikání. Dnes působí v Česku v devíti firmách. Jde o stavební společnosti nebo firmy, které provozují benzinové stanice, podnikají v realitách či montují solární elektrárny.

Desítky hektarů pozemků nebo hotel v Chomutově vlastní Ježek společně s Alexandrem Novákem, který je v kauze dotací také obviněn, ale zatím čeká na vydání z německé vazby, kde skončil na sklonku minulého roku, kdy po něm česká policie vyhlásila pátrání prostřednictvím mezinárodní pomoci.

Oba působí také v realitní firmě na Floridě v USA, které patří několik rodinných domů. Jen ve Spojených státech mají majetek za bezmála 150 milionů korun.

Reklama

Doporučované