Hlavní obsah

Na slavné Olympii se představí i česká kulturistka. Základ úspěchu je disciplína, říká

Rozhovor s kulturistkou Margitou Zámolovou. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V americkém Las Vegas probíhá mezi 13. a 16. zářím vrchol kulturistické sezony. Na slavné Olympii bude letos závodit i česká kulturistka Margita Zámolová.

Článek

Margita Zámolová pochází z Komárna na pomezí slovensko-maďarských hranic. Dlouho se věnovala atletice, pak ale jednou přišla do posilovny a zamilovala se. Už po sedmi měsících od prvního tréninku se poprvé postavila na soutěžní pódium a její vášeň se jí drží dodnes.

Během své kariéry posbírala celou řadu ocenění, mimo jiné je absolutní vítězkou Arnold Classic Africa 2016 či vítězkou IFBB Austria Cupu. Na letošní Olympii odjíždí se zkušenostmi z loňského ročníku, ráda by se dostala do nejlepší desítky. Zámolová ale není jedinou Češkou, která se na letošní Olympii představí. V kategorii Women`s Physique před zámořskými fanoušky vystoupí také Lenka Ferenčuková.

Kulturistika je podle slov Margity Zámolové hlavně o disciplíně a odříkání. Její jídelníček se omezuje především na maso, rýži a zeleninu, není ani příznivce tzv. „cheat days“, během kterých řada kulturistů jednou za čas zařazuje do jídelníčku i den, kdy od své diety upustí. A stejné je to i s alkoholem, do tohoto typu života jednoduše nezapadá.

Video z přípravy Margity Zámolové na Olympii 2018. Video: František Zámola, videojinak.cz

„Usilovala jsem o profi kartu, ale pořád mi to unikalo. Pak přišla změna. Na doporučení mnoha rozhodčích a trenérů jsem opět změnila kategorii na physique a výsledek se dostavil již po druhé soutěži,“ vzpomíná Margita na rok 2016, kdy se po vítězství na historicky prvním ročníku soutěže Arnold Classic Africa stala profesionální kulturistkou.

Dráha profesionální kulturistky není nijak věkově omezená a Margita sama říká, že cvičit a soutěžit bude do té doby, dokud jí to bude bavit. Se svým manželem Františkem, bývalým kulturistou a nyní mezinárodním rozhodčím kulturistických soutěží, mají dvě dcery, k posilování je ale dle svých slov nutit nebudou.

Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend je mezinárodní a nejprestižnější kulturistickou soutěží, z níž každoročně vzejde Mr. Olympia a Ms. Olympia, tedy nejlepší kulturista a kulturistka. Tuto cenu celkem sedmkrát v sedmdesátých letech získal legendární Arnold Schwarzenegger.

Reklama

Související témata:

Doporučované