Hlavní obsah

Slovensko hlásí kontaminovaná vejce, vařila se v Česku

Slovenští veterináři našli fipronil u vařených vajec z ČRVideo: Reuters

 

Reklama

Slovenští veterináři objevili nadměrné množství insekticidu fipronil ve vařených loupaných vejcích. Na území Česka se škodlivá látka zatím neprokázala.

Článek

Analýza odhalila čtyřnásobné překročení povoleného limitu fipronilu ve zkoumaném vzorku vařených loupaných vajec. Vzorek odebrali inspektoři ve skladu slovenské distribuční firmy Zeelandia, která patří do nizozemské skupiny Zeelandia International Holding.

Její česká dcera Zeelandia podle dnešního sdělení české Státní veterinární správy obdržela na začátku srpna 7,2 tuny vaječné melanže a tekutých pasterizovaných bílků od německého distributora. Potraviny mohly být kontaminovány fipronilem. Firma zboží distribuovala více než 130 provozovatelům. „V žádném z dosud vyšetřovaných vzorků nebyla přítomnost fipronilu zjištěna,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Slováci zatím neřekli, kdo kontaminovaná vařená loupaná vejce vyráběl, ani to, zda vejce pocházejí z českých chovů.

Vejce kontaminovaná insekticidem se šíří EvropouVideo: Reuters

Podle společnosti Papei z Roudnice nad Labem, která zpracovává zahraniční zboží a distribuuje ho velkoodběratelům, vejce z českých chovů nebyla.

„Situace není nijak zaviněna naší společností. Uvedená vejce nepocházela z českých chovů. Šlo o vejce dovezená ze zahraničí, která ojediněle používáme při nedostatku českých vajec na trhu,“ uvedla v prohlášení zaslaném ČTK roudnická firma, která patří do skupiny Agrofert.

Vejce ze zahraničí Papei zpracovala a následně jako vařená loupaná vejce distribuovala velkoodběratelům. „Běžný spotřebitel se v obchodě s přímým prodejem těchto vajec nemohl setkat,“ řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Všichni dodavatelé podle Hanzelky písemně potvrdili, že jejich vejce insekticid fipronil neobsahují. „V případě, že se ve vzorku na Slovensku fipronil skutečně prokáže, budeme požadovat kompenzaci od dotyčného zahraničního dodavatele,“ dodal.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. Aféra ohledně fipronilu vypukla v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících jedovatý insekticid.

Reklama

Související témata:

Doporučované