Hlavní obsah

Na Špilberku vystavují dílo sklářských výtvarníků Libenského a Brychtové

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Muzeum města Brna vystavuje na hradě Špilberku průřez tvorbou sklářských výtvarníků Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové.

Článek

Pokračuje tak v tradici letních sklářských výstav. Dílo Libenského a Brychtové, kteří spolupracovali půl století, zhlédnou zájemci od pátku do 29. srpna v Královské kapli na Špilberku, oznámila dnes mluvčí muzea Alena Šedivá.

Libenský a Brychtová patřili k průkopníkům využití skla jako nového sochařského materiálu, umělecky rozvíjeli zejména technologii taveného skla. Vytvářeli autorské objekty, pracovali pro architekty, měli cit pro hru světla procházejícího skrz hmotu skla.

„Vzniká tak nejen strukturálně pojednaný vnější povrch díla, ale také transparentní, zrakem postihnutelný vnitřní prostor. Princip odrážející negativ vnějšího tvaru a průnik světla skrz hmotu skloviny, regulovaný chemickým složením, strukturou, mocností a barevnou škálou, jsou základními prvky, které vytvářejí umělecký účinek,“ popsal díla kurátor Ján Gajdušek.

Autorské i partnerské sepětí světově uznávané sklářské dvojice začalo v Železném Brodě, kam v roce 1954 nastoupil Libenský jako ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské a kde jako vedoucí výtvarnice v podniku Železnobrodské sklo působila Jaroslava Brychtová. Právě tam vytvořili první společné dílo.

Výstava Průnik pohledu, která je zároveň připomínkou 100. výročí narození Libenského, je průřezem tvorbou dvojice od 60. do konce 90. let minulého století. Přirozenou součástí výstavy budou okenní vitráže Královské kaple, také dílo obou umělců. Libenský zemřel v roce 2002, Brychtová loni.

Reklama

Doporučované