Hlavní obsah

Na Srí Lance se opět střílelo, na východě země se našly uniformy a vlajky ISIS

Katoličtí kněží umožnili novinářům přístup do jednoho z kostelů, jenž se v Kolombu stal terčem velikonočních útoků.

Reklama

Na východě Srí Lanky ve městě Sammanthurai se ozbrojené policejní složky pokusily zatknout podezřelého teroristu. V jeho domě našly uniformy i vlajky ISIS a součástky na výrobu výbušnin.

Článek

Město Sammanthurai média označují za teroristické epicentrum nedělních útoků na Srí Lance. Podle speciálních složek byly právě zde vyrobeny sebevražedné vesty, kterými útočníci o Velikonocích zabíjeli.

Podle CNN se srílanské bezpečnostní složky v pátek zapletly do přestřelky při pátrání po podezřelých z velikonočních útoků. Policie našla v domě na východě země ve městě Sammanthurai uniformy a vlajky ISIS, součástky na výrobu výbušnin a dron. Tři výbuchy byly hlášeny z oblasti nedaleko Kalmunai, taktéž na východním pobřeží.

Místní úřady podezřívaly z činu lokální extremistickou skupinu Národní Tavhíd Džamáat, k útokům se však přihlásil Islamský stát. Doteď nebyly oficiálně potvrzeny spojitosti mezi útočníky a ISIS. Tisková agentura spojená s ISIS vydala video údajných útočníků, které ukazuje skupinku potenciálních útočníků před černou vlajkou ISIS.

Srílanské úřady se pokoušejí vypátrat všechny spící buňky, které by mohly zahájit další kolo útoků, řekl premiér Ranil Wickremesinghe ve čtvrtek pro CNN. Stále pokračuje pátrání po 140 lidech, kteří jsou podezřelí z vazeb na teroristickou organizaci Islámský stát. Uvedl to srílanský prezident Maithripala Sirisena.

„Každá domácnost v zemi bude zkontrolována,“ řekl prezident Maithripala Sirisena. „Budou zřízeny seznamy stálých obyvatel každého domu, aby se zajistilo, že nikde nebudou žít neregistrované osoby,“ dodal.

Bezpečnostní složky dosud zatkly 76 lidí, uvedla agentura Reuters. Mezi zadrženými jsou také cizinci ze Sýrie a Egypta. V zemi je nasazeno asi 10 tisíc vojáků, kteří provádějí prohlídky a dohlížejí na bezpečnost u svatostánků, oznámila v pátek armáda.

Vláda doporučila muslimům, aby se dnes modlili doma a nechodili do mešit, neboť zpravodajské služby varovaly před možnými odvetnými pumovými útoky. V některých mešitách v metropoli Kolombu se i přesto na pátečních poledních modlitbách sešly stovky muslimů, uvedla agentura AP. Vchod do jedné z budov střežili policisté ozbrojení útočnými puškami.

Arcibiskup Kolomba kardinál Malcolm Randžit v pátek také oznámil, že kostely na celém ostrově z bezpečnostních důvodů až do odvolání zrušily nedělní mše. Církevní představitelé podle něj obdrželi informace uniklé z bezpečnostních složek, jež popisují katolické kostely jako hlavní cíle dalších útoků. Kardinál tak věřící nabádal, aby pro svou vlastní bezpečnost zůstali doma.

Katoličtí kněží v pátek také poprvé umožnili novinářům přístup do jednoho z kostelů, jenž se v Kolombu stal terčem velikonočních útoků. Podle agentury AP bylo na zemi svatostánku sklo z vysklených oken, stopy po krvi či boty obětí atentátu. Před budovou hlídkují vojáci. Atentáty si podle upravené bilance vyžádaly kolem 250 lidských životů a 500 zraněných.

Reklama

Doporučované