Hlavní obsah

Na Staroměstské náměstí se vrátil Mariánský sloup, podívejte se

Přenos: Na Staroměstské náměstí se vrátil Mariánský sloup.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V centru Prahy vztyčili napodobeninu Mariánského sloupu ze 17. století.

Článek

Sochař Petr Váňa dnes po 23 letech práce dokončil stavbu kopie mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí, který v roce 1918 na protest proti končící habsburské monarchii strhl dav. Váňa a jeho tým na vztyčení sloupu pracovali od rána, sochu s hlavicí na vrcholek dříku umístili před 16:00. Základy sloupu na náměstí umístili již dříve, poté co pražské zastupitelstvo v polovině února s jeho umístěním vyjádřilo souhlas.

Vyjádření sochaře pro rádio Expres FM:

Na náměstí již stály základy a sokl, který obklopují tři schody a balustráda. Pracovníci ráno čelili drobným potížím s přemístěním sochy Panny Marie, která od roku 2004 stála u nedalekého Týnského chrámu. Práce tak dnes nabraly mírné zpoždění, celková stavba však byla naopak hotova výrazně dříve, než bylo plánováno. Původně měla být dokončena v září.

Ohledně sloupu se v Praze vedly léta spory, několikrát ho zastupitelstvo odmítlo. Váňa celou dobu na soše pracoval. Zastánci obnovy považují dílo za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

Váňa původně plánoval, že celé dílo bude dokončeno v září, harmonogram však počítal s měsíční pauzou danou každoročními velikonočními trhy. Ty se v důsledku opatření proti šíření nového typu koronaviru nekonaly, takže stavba pokračovala bez přerušení a nový termín dokončení byl stanoven na srpen. Sochař nicméně začátkem května ČTK řekl, že to pravděpodobně stihnou dříve než v novém srpnovém termínu.

Pražští zastupitelé dříve opakovaně odmítli vyjádřit s umístěním napodobeniny původního sloupu souhlas. Situace se změnila koncem letošního ledna, kdy se v zastupitelstvu našla většina k revokaci původního nesouhlasného stanoviska města. V návaznosti na to TSK povolila stavbě, která již měla stavební povolení, zábor. Ne všichni Pražané jsou nicméně příznivci návratu sloupu. Vznikly proti němu i petice, jednu z nich organizuje například bývalá komunistická poslankyně Marta Semelová.

Původní sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie. O jeho návratu se diskutuje od 90. let. Zastánci obnovy jej považují za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

Reklama

Doporučované