Hlavní obsah

Na Česko míří další exekuce. Stát se totiž odmítl omluvit za Zemana

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Ministerstvo financí se neomluvilo za slova prezidenta Miloše Zemana, přestože tak nařídil ve svém verdiktu soud. Vnučka po novináři Ferdinandu Peroutkovi tak plánuje další kroky.

Článek

Stát nejspíše už během dnešního dne bude čelit dalšímu návrhu na exekuci. Důvodem je fakt, že se podruhé během krátké doby odmítl omluvit za prezidenta Miloše Zemana.

Nejprve to udělal zhruba před dvěma měsíci v případě radního České televize Zdeňka Šarapatky a nyní u Terezie Kaslové, vnučky po novináři Ferdinandu Peroutkovi.

Omlouvat se nechce, přestože ministerstvo financí, které v těchto případech stát zastupuje, má v rukou pravomocné rozsudky. V nich soudci napsali, že Zeman dvakrát nemluvil pravdu.

Jenže stát – tedy ministerstvo financí – se podle těchto verdiktů neřídí. Místo toho se obrátilo na Nejvyšší soud. Žádá ho, aby se nemuselo omlouvat, než bude rozhodnuto o dovolání. V případě Šarapatky mu Nejvyšší soud vyhověl, teď se čeká na to, jak rozhodne v další kauze.

Jenže nyní přijde reakce i od Kaslové. „Návrh na exekuci bude podán dneska, nebo zítra,“ uvedl pro Seznam Zprávy advokát Kaslové František Vyskočil.

„Jen jsme čekali, jestli ta omluva přijde. To se nestalo,“ řekla Kaslová. Že se k tomuto kroku Kaslová chystá, informoval i deník Aktuálně.cz.

Státu hrozí pokuty

V takovém případě může exekutor státu postupně ukládat pokuty za to, že pravomocný verdikt nerespektuje. Každá může být až do výše 100 tisíc korun.

Záležet bude v současné době také na tom, kdy Nejvyšší soud rozhodne a zda vyhoví návrhu ministerstva, aby se zatím nemuselo za Zemana omlouvat, než bude o jeho dovolání rozhodnuto.

Když mu Nejvyšší soud vyhoví, bude i průběh exekuce pozastaven. Jako ve zmíněném případě Zdeňka Šarapatky.

Pravomocný rozsudek v kauze dotýkající se novináře Ferdinanda Peroutky má patnáct stran.

Soudce Tomáš Novosad v něm popisuje, že by bylo nespravedlivé, kdyby se musel stát omluvit jen za nesprávně uvedený název článku.

Podle soudce by stačilo, kdyby se podařilo prokázat, že se Peroutka v nějakém článku s jiným titulkem pochvalně vyjádřil o Hitlerovi jako o gentlemanovi. Jenže ani to se státu nepodařilo u soudu prokázat.

„Proto je nutno uzavřít, že tímto výrokem prezidenta bylo neoprávněně zasaženo do osobnostních práv Ferdinanda Peroutky,“ uvedl Novosad v rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Kaslová se svým obhájcem požaduje omluvu i za další dva výroky, které Zeman pronesl v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu. Jenže podle Novosada v těchto případech nebylo do práv Peroutky zasaženo. A stát se za ně tedy omlouvat nemusí.

Reklama

Doporučované