Hlavní obsah

Stát se za Peroutku omlouvat nechce, zkouší to odložit

Foto: Profimedia.cz

Bylo by nespravedlivé odsoudit stát za výroky Miloše Zemana, kdyby byly jen nepřesné, uvedl soudce. Ale ani to se státu nepodařilo prokázat.

Reklama

aktualizováno •

Soudce dokončil práci na rozsudku, v němž zdůvodňuje, proč se stát má opět omluvit za prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Pravomocný rozsudek v kauze dotýkající se novináře Ferdinanda Peroutky má patnáct stran a soudce Tomáš Novosad na nich vysvětluje, proč přikázal státu, aby se omluvil za prezidenta Miloše Zemana.

Více než pět let se v tomto případě soudí Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. A ta nyní u pražského městského soudu částečně uspěla.

Lhůta pro omluvu začala státu běžet na začátku tohoto týdne. Důvodem je tvrzení prezidenta Zemana, že Peroutka napsal článek „Hitler je gentleman“. Hlava státu uvedla, že jej viděla na vlastní oči. Najít se ho ovšem nepodařilo. A experti popřeli, že by kdy existoval.

Soudce Novosad však právě v tomto rozsudku popisuje, že by bylo nespravedlivé, kdyby se musel stát omluvit jen za nesprávně uvedený název článku.

Podle soudce by stačilo, kdyby se podařilo prokázat, že se Peroutka v nějakém článku s jiným titulkem pochvalně vyjádřil o Hitlerovi jako o gentlemanovi. Jenže ani to se státu nepodařilo u soudu prokázat.

„Proto je nutno uzavřít, že tímto výrokem prezidenta bylo neoprávněně zasaženo do osobnostních práv Ferdinanda Peroutky,“ uvedl Novosad v rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

„Jsem hlavně rád, že odvolací soud odmítl stanovisko prvostupňového soudu, že je prezident republiky za vyřčené nepravdy nepostižitelný. To by byla skutečně po třiceti letech od změn v naší zemi ta nejhorší zpráva, že jeden ‚vyvolený‘ stojí nad zákonem a může pronášet vyslovené nesmysly bez možnosti obrany,“ prohlásil advokát Kaslové František Vyskočil.

Kaslová se svým obhájcem však také chtěla omluvu za další dva výroky, které Zeman pronesl v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu.

Prezident řekl, že Peroutka po mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“ A dále uvedl: „Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením. Co vede k tomu, že se z doktora Jekylla stává Mr. Hyde?“

Jenže podle Novosada v tomto případě nebylo do práv Peroutky zasaženo. A stát se za ně tedy omlouvat nemusí.

To, že „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, podle soudu Peroutka napsal jinými slovy ve svém tehdejším článku Nový poměr k Německu.

„Peroutkova publikovaná slova obsahově odpovídají prezidentovu výroku, který je tak ve své podstatě pravdivý,“ konstatoval soudce Novosad.

A stejné to je i v případě, kdy Zeman přirovnal Peroutku k doktoru Jekyllovi a mistru Hydeovi.

„Ani tímto hodnotícím soudem nebylo neoprávněně zasaženo do osobnostních práv Ferdinanda Peroutky,“ dodal Novosad.

Advokát Kaslové se chce nyní ještě obrátit na Nejvyšší soud. Podle něho by měl posoudit, zda bylo správně, že byla jejich žaloba u dvou zmíněných výroků zamítnuta.

„Dle našeho názoru soudu nepřísluší hodnotit historii, ale má posuzovat, zda byly výroky pravdivé či nepravdivé a zda na jejich základě lze dojít k vyřčeným hodnotícím soudům,“ zdůvodnil Vyskočil.

Na Nejvyšší soud se tento týden už podle zjištění ČTK obrátil stát. A zároveň žádá, aby se nemusel Kaslové omlouvat do doby, než bude o jeho dovolání rozhodnuto.

Reklama

Doporučované