Hlavní obsah

Na svobodu se dostal Jevgenij Makarov, vězeň, díky kterému se mluví o brutálních praktikách ruských dozorců

Jevgenije Makarova v ruském vězení týrali dozorci, nyní byl propuštěn.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Makarov, který čelil dlouhodobému a často brutálnímu týrání ze strany vězeňských dozorců, v úterý opustil věznici ve městě Jaroslavl. Díky tomu, že svůj pobyt ve vězení přežil a že o něm podává svědectví, může sehrát důležitou roli v boji proti těmto praktikám.

Článek

Z ruského vězení ve městě Jaroslavl nedaleko Moskvy vyšel Jevgenij Makarov. Ruské autority ho propustily několik měsíců poté, co deník Novaja gazeta zveřejnil video, na kterém Makarova týrá několik dozorců.

Více než 10minutové video pořídil jeden z dozorců. Kameru měl přitom připnutou na těle. Pořízené záběry se poté dostaly Irině Birjukovové, právničce z neziskové organizace Public Verdict. Ta je předala ruskému deníku Novaja gazeta.

Video obsahuje drastické záběry:

K incidentu údajně došlo v červnu roku 2017. Video ale bylo zveřejněno až rok poté. Podle informací deníku The Guardian musela Birjukovová po zveřejnění videa opustit území Ruské federace. Dostala totiž několik výhrůžek smrtí a nebyla si jistá, že jí vláda poskytne jakoukoliv ochranu.

„Dozorci si vytvořili svůj vlastní otrocký stát, kde lidé nemají absolutně žádná práva a kde jsou neustále mučeni,“ řekl Makarov před branami vězení po svém propuštění. Jeho kamarád Ruslan Vakhapov, který taktéž pobýval v jaroslavlském vězení, k tomu dodal, že někteří z tyranů jsou stále na svobodě.

Ruské autority v reakci na zveřejněné informace podle deníku The Moscow Times zatkly celkem šest osob. Na týrání se jich ale – i podle zveřejněného videa – podílelo mnohem víc. Makarov i jeho rodina se tak obávají pomsty.

„Stát by mu měl poskytnout ochranu, osobní strážce, protože jde o velký případ, který se týká Federální vězeňské služby a mnoha jejích zaměstnanců. Ti určitě mají kamarády, příbuzné či kolegy, kteří v tomto systému stále pracují nebo jsou na svobodě. A to je pro Jevgenije nebezpečné,“ řekl agentuře Reuters Makarovův právník Eldar Luzin.

Aktivisté z ruské neziskové organizace Public Verdict tvrdí, že k týrání v ruských věznicích dochází běžně. Tím, že Makarov svůj pobyt ve vězení přežil a vydržel až do řádně stanoveného konce, se ale stal hnací silou, která by podle nich situaci mohla změnit.

Reklama

Doporučované