Hlavní obsah

Když nás neochrání stát, ochráníme se sami. Ruský opoziční list Novaja gazeta vyzbrojí své zaměstnance

Zbraně a střelecký výcvik. Novaja gazeta chrání své zaměstnance.

 

Reklama

Ruský opoziční deník Novaja gazeta poskytne své redakci zbraně a střelecký výcvik. Podle britského listu The Guardian tak reaguje na vlnu násilí, které čelí ruští opoziční novináři.

Článek

Posledním z projevů odporu proti kritikům Kremlu byl pondělní útok na Taťjanu Felgengauerovou, zástupkyni šéfredaktora ruské nezávislé stanice Echo Moskvy. Téměř padesátiletý muž vnikl do redakce a bodl ji nožem do krku.

Deník Novaja gazeta patří k hrstce ruských médií, která si drží kritický odstup od Kremlu. Finančně jej podporují dva akcionáři, z nichž jeden je bývalý ruský prezident Michail Gorbačov. Významný podíl akcií patří samotné redakci. Za svou nezávislost zaplatil deník tu nejvyšší cenu – od roku 2001 ztratil šest novinářů, kteří byli zavražděni.

Pondělní útok na Felgengauerovou oživil kritickou debatu, podle níž ruská vláda opoziční novináře nijak nechrání. Naopak podněcuje veřejný odpor vůči takovým médiím. Šéfredaktor deníku Novaja gazeta Dmitrij Muratov pro deník The Guardian uvedl, že pokud stát není připraven novináře ochránit, ochrání se sami. „Ve chvíli, kdy novináři bezmocně čelí bezpráví na ulicích a neukázněnosti orgánů činných v trestním řízení, nezbývá jiná možnost,“ dodal.

Redakci deníku Novaja gazeta opatří zbraně s gumovými projektily a další obranné prostředky, které z bezpečnostních důvodů odmítl přiblížit. Zajištěn bude i střelecký výcvik. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ve spojení s tím uvedl, že nevidí žádný důvod, proč novinářům poskytovat jakoukoliv ochranu navíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované