Hlavní obsah

Na území po těžbě na Karvinsku chce kraj rozvoj firem i rekreaci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravskoslezský kraj připravuje proměnu území po těžbě černého uhlí mezi městy Karviná, Havířov a Orlová.

Článek

Chce tam rozvíjet inovativní podnikání, ale také vytvořit lidem možnosti pro trávení volného času, například vystavět cyklostezky. Novinářům to dnes řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Uvedl, že kraj má připravený komplexní program POHO 2030, který se zabývá územím o rozloze zhruba 62 kilometrů čtverečních. Na rozvoji oblasti bude spolupracovat s Ministerstvem průmyslu a obchodu, státním podnikem Diamo, který se zabývá zahlazováním následků hornické činnosti, a také obcemi.

„Chceme, aby se tam rozvíjelo inovativní podnikání. Já nejsem zastáncem budování nějaké výroby pneumatik v našem kraji, myslím si, že je tam spousta vzdělaných techniků, kteří jsou schopni přijít s nápady a jít úplně jinou cestou, než jsme doposavad šli,“ řekl Vondrák. Kraj tam chce také vytvořit místa pro kulturní vyžití, propojit města cyklotrasami a vrátit i území trochu přírodě.

„Věřím, že se nám tu ve spolupráci s partnery podaří vytvořit prosperující území s pestrým a udržitelným životem. Chceme, aby do roku 2030 byla pohornická krajina územím v pohybu, s novou energií, a to při maximálním využití chytrých řešení,“ uvedl hejtman.

Proměna území je součástí strategie kraje do roku 2030. „Myslím si, že jeden ze zdrojů, který nám to pomůže financovat, je to, co teď určila Evropská unie jako Fond spravedlivé transformace, společně s dalšími fondy, jako je Modernizační fond,“ řekl Vondrák.

Reklama

Doporučované