Hlavní obsah

Na velkou loď i bez očkování. Některé výletní společnosti to kritizují

Foto: Twitter.com/thefirstindia

Velké výletní lodě se vrátí do provozu, pokud budou splňovat hygienická opatření.

Reklama

Velké výletní lodě se po více než roce vrátí do amerických vod, pokud splní nové požadavky. Povinné očkování mezi nimi však chybí. Ještě před tím, než plavidla začnou nabírat nové pasažéry, musejí absolvovat zkušební plavbu.

Článek

Výletní lodě pro několik tisíc pasažérů dostaly naději, že opět zvednou kotvy a vyplují na moře. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v pátek vydalo dlouho očekávané podmínky, za jakých mohou obnovit provoz.

Zatímco některá evropská plavidla požadují očkování u všech cestujících, Američané nešli tak daleko. „Očkování bude mít zásadní význam pro obnovení plaveb,“ uvedla v oznámení agentura, avšak vakcínu posádce i cestujícím pouze doporučila. Uvedl to server The New York Times.

Protože centrum pro kontrolu a prevenci nemocí očkování nevyžaduje, vyhne se tak konfliktu s Floridou. Stát, který je základnou výletního průmyslu, zakázal tamním podnikům, aby po zákaznících vyžadovaly potvrzení o vakcinaci.

Nové pokyny umožní lodím připravit se na návrat do amerických vod. Nejprve je čekají simulační plavby, které jsou určené k testování protokolů o bezpečnosti a ochraně zdraví. Platící cestující v nich nahradí dobrovolníci.

Pravidla zahrnují například rutinní testování celé posádky, ale také povinné uzavírání smluv se zdravotnickými zařízeními, kam by se mohli cestující přesunout v případě, že během plavby onemocní.

Jeden z největších amerických provozovatelů výletních lodí Norwegian Cruise Line má v plánu obnovit plavby z amerických přístavů už v červenci. Do svých požadavků zahrnul povinné očkování všech hostů i členů posádky. Podle společnosti její požadavky na očkování a přísnější protokoly o bezpečnosti a ochraně zdraví odpovídají požadavkům agentury.

Provozovatel plaveb svá opatření označil za dostačující na to, aby lodě nemusely absolvovat „testovací“ plavbu, po které musí nejméně 60 dní před komerčním výletem požádat o potvrzení. To by totiž mohlo zbrzdit plány Norwegian Cruise Line na opětovné vyplutí 4. července – na americký Den nezávislosti.

Nové požadavky kritizovala i mezinárodní asociace pro výletní lodě Cruise Lines. Označila pokyny amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí za „zatěžující a nejednoznačné“.

Kvůli pandemii už velké výletní lodě kotví více než rok. Kvůli tomu se navyšují jejich finanční ztráty. Provoz v amerických vodách mohou zahájit pouze v souladu s rámcem vydaným americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí, aby bylo zajištěno, že lodě vybudují podmínky potřebné ke zmírnění rizik možné nákazy koronavirem.

Reklama

Doporučované