Hlavní obsah

Na veřejnost se dostalo video, kde Macronův bodyguard mlátí demonstranta

Benallu kamery zachytily, jak s policejní helmou na hlavě bije účastníka prvomájové demonstrace.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Francouzský prezident čelí kritice kvůli svému bezpečnostnímu poradci. Alexandre Benalla s policejní helmou na hlavě zmlátil během prvomájových protestů demonstranta. Po dvou týdnech od potrestání se Benalla opět pohybuje v přítomnosti prezidenta.

Článek

Na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se snesla kritika za způsob, jakým se rozhodl reagovat na chování jednoho ze svých bezpečnostních poradců. Alexandra Benallu kamery zachytily, jak v civilním oblečení, ale s policejní helmou na hlavě bije účastníka prvomájové demonstrace. Macron mu v reakci na incident na dva týdny pozastavil výkon funkce.

Video pořízené během demonstrací u příležitosti letošního Svátku práce zachytilo Benallu, jak mlátí zadrženého demonstranta.

Macron v reakci na květnový incident Benallovi na dva týdny pozastavil výkon funkce, podle kritiků je to ale příliš mírný trest. „To video je šokující. Máme pocit, že lidé z Macronovy svity stojí nad zákonem," řekl rádiu Europe 1 předseda opoziční konzervativní strany Republikáni Laurent Wauquiez.

Podle mluvčího francouzského prezidenta Bruna Rogera-Petita měl Alexandre Benalla povolení účastnit se policejní akce proti demonstrantům jako pozorovatel. „Zjevně ale zašel dál,“ dodal mluvčí.

Podle mluvčího prezidentův spolupracovník nedostal za dva týdny mimo práci plat a později byl také zařazen na jinou pracovní pozici. Jde o „nejvážnější“ trest, jaký kdy prezidentský palác svému zaměstnanci uložil, dodal Roger-Petit. Toto potrestání je podle něj posledním stupněm varování před propuštěním.

O Benallu se mezitím začala v souvislosti s jeho chováním na prvomájové demonstraci zajímat i policie. Zahájeno bylo předběžné vyšetřování kvůli páchání násilí a neoprávněnému použití označení veřejné osoby.

Reklama

Související témata:

Doporučované