Hlavní obsah

Na volby čekat nebude. Nástupkyni zesnulé soudkyně Trump už zřejmě vybral

Foto: ČTK

Donald Trump už před časem oznámil, že novým členem Nejvyššího soudu bude žena.

Reklama

Americký prezident Donald Trump v sobotu oznámí nástupkyni zesnulé členky Nejvyššího soudu Ruth Bader Ginsburgové. Podle CNN se v blízkých kruzích soudu spekuluje o Amy Coney Barrettové, soudkyni odvolacího soudu USA.

Článek

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa Spojené státy před listopadovými prezidentskými volbami potřebují všech devět členů Nejvyššího soudu. Budou totiž rozhodovat o zákonnosti korespondenčního hlasování.

Své rozhodnutí o novém členovi soudu ohlásí Donald Trump v sobotu v 17 hodin. Podle vlastních slov to bude symbolicky z respektu k zesnulé soudkyni Ginsburgové. S ní se budou moci soudci ve středu a ve čtvrtek rozloučit na půdě Nejvyššího soudu. V průběhu příštího týdne bude v okruhu rodiny pohřbena na národním hřbitově v Arlingtonu.

V posledních dnech a hodinách ale zaznívá především jedno jméno: soudkyně Amy Coney Barrettová. Ta Trumpa v Bílém domě navštívila v úterý, již druhý den v řadě. To podle CNN tvrdí dva zdroje. Uvedly také, že „Donalda Trumpa a jeho okolí ohromila“ již při prvním setkání v pondělí.

Bude to žena. Nesouhlasí někdo?

Donald Trump také uvedl, že novou nástupkyní Ginsburgové bude žena. „Je tu snad někdo, kdo by preferoval, abych vybral muže? Je tu nějaký muž, který nesouhlasí? Má dostatek kuráže, aby se přihlásil?“ hřímal prezident v Pensylvánii, kterou navštívil v rámci volební kampaně.

Americká televize CNN nicméně připouští, že se Trumpovo rozhodnutí do soboty může změnit.

Bílý dům se v současnosti snaží stanovit termín pro setkání se soudkyní Barbarou Lagoaovou. Dva zdroje sdělily CNN, že tak Trump hodlá učinit u příležitosti své návštěvy v okolí Miami v pátek.

Lagoaová je jednou z pěti kandidátek, které údajně prezident zvažuje. Dva zdroje ale uvádí, že se její šance přes víkend značně snížily. Současně Trump uvedl, že z těchto pěti jmen závažně zvažuje dvě.

Volební parťák

Soudkyně Barrettová je v současné době členkou Odvolacího soudu Spojených států pro sedmý okruh. Je zřejmě prezidentovou nejpravděpodobnější volbou. Podle úředníků byl Trump po jejich setkání, které trvalo několik hodin, nadšený. Prezident se domnívá, že by po zvolení byla „dobře přijata jeho lidmi“. I přesto, že Trumpovo rozhodnutí není oficiální, svému okolí podle CNN dává jasně najevo, že si je Barrettovou jistý.

Amy Vivian Coney Barrettová

- Je první a jedinou ženou, která kdy byla soudkyní sedmého okruhu za stát Indiana. Tam ji nominoval rovněž Donald Trump v roce 2017.

- Současně vyučuje právo na právnické fakultě Univerzity Notre Dame v South Bendu.

- Narodila se v roce 1972 v New Orleansu.

Zdroj, který je obeznámen s Trumpovými soukromými rozhovory, uvedl pro CNN, že jeden z Trumpových poradců prezidentovi doporučil, aby byl při rozhodování opatrný. Rozhodnutí totiž není důležité jen pro jeho odkaz, ale i pro jeho znovuzvolení. Nový člen Nejvyššího soudu se tak stane jeho „volebním parťákem“.

Dalšími možnými jmény jsou soudkyně Joan Larsenová, Allison Jones Rushingová a právnička Bílého domu Kate Toddová. Ani jednu z těchto žen ale zřejmě Trump nevybere. Zejména pak Larsenovou, o které vyšlo najevo, že v roce 1987 pomáhala jako dobrovolnice v prezidentské kampani Joea Bidena.

Ruth Bader Ginsburgová, kterou Barrettová možná nahradí, podlehla 18. září rakovině ve věku 87 let. Podstatnou část své kariéry se věnovala podpoře témat genderové rovnosti a ženských práv. Vyhrála v jejich obhajobě řadu sporů před Nejvyšším soudem.

Reklama

Doporučované