Hlavní obsah

Na východě Čech by měla vzniknout dálková cyklotrasa

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na východě Čech vznikne dálková cyklotrasa, která propojí Pardubický a Královéhradecký kraj s Libereckým a Olomouckým. Zajistí cyklistům pohodlnější a bezpečnější jízdu, protože se budou moci vyhnout frekventovaným silnicím.

Článek

Pardubický kraj by chtěl na vybudování dálkových cyklotras využít evropské dotace z přeshraničního programu Interreg ČR/PL 21+, uvedla Denisa Píšová z kanceláře pardubického hejtmana.

Dálková cyklotrasa číslo 14 by vedla z Hrádku nad Nisou přes Liberec, Turnov, Jičín, Hradec Králové, Třebechovice pod Orebem, Týniště nad Orlicí, Kostelec nad Orlicí, Potštejn, Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou, Lanškroun až do Zábřehu na Moravě. Na území Pardubického kraje je plánovaná v délce přibližně 70 kilometrů, záměrem je část trasy vést po již existující cyklotrase číslo 18, která vede údolím Tiché Orlice a Třebovky. Ve hře je i výstavba trasy na opuštěném drážním tělese mezi Českou Třebovou a Lanškrounem.

Dlouhou dobu už vzniká také cyklistické propojení Hradce Králové a Pardubic, takzvaná Stezka mechu a perníku. Hotová je zatím etapa z Hradce do Vysoké nad Labem. Připravuje se také výstavba dalších úseků Vysoká nad Labem - Opatovice nad Labem a Dříteč - Němčice až pod hrad Kunětická hora. Na etapu Dříteč – Němčice již byla schválena evropská dotace 5,27 milionu korun, na navazující úsek Němčice – Kunětická hora 2,68 milionu korun. Třetí projekt na úsek z Vysoké nad Labem do Opatovic nad Labem byl vrácen k dopracování kvůli chybějící projektové dokumentaci. Z Pardubic již pod Kunětickou horu cyklotrasa vede.

Reklama

Doporučované