Hlavní obsah

Na výměnu lamp v obcích za šetrnější půjde 30 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na snížení světelného znečištění v chráněných krajinných oblastech rozdělí ministerstvo životního prostředí (MŽP) 30 milionů korun.

Článek

Peníze jsou určeny na výměnu světelně i energeticky nevyhovujících lamp, čímž se sníží negativní vliv světelného smogu na přírodu i zdraví lidí a zároveň uspoří výdaje za energie. Dotace obcím pokryje až polovinu nákladů na projekt, maximálně dostanou dva miliony korun. Příjem žádost potrvá od 1. září do 31. října, informovalo dnes ČTK ministerstvo v tiskové zprávě.

O peníze se podle ministerstva může ucházet zhruba tisíc obcí, které se alespoň částí svého katastru nacházejí na území chráněných krajinných oblastí a zároveň mají méně než 100.000 obyvatel.

Řada studií poukazuje na nepříznivé vlivy umělého osvětlení na lidské zdraví, životní prostředí, ekonomiku i bezpečnost v ulicích. „Modrá složka spektra narušuje biologické rytmy v nočních hodinách, přispívá k rozvoji civilizačních chorob a narušuje ekosystémy,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Osvětlení, které podpoří dotace, musí splňovat několik kritérií - světlo bude zaměřeno pouze do dolního poloprostoru, omezí podíl modré složky světla a sníží přesvětlování, tedy úroveň osvětlení nebo jasu komunikace. Do nákladů si může obec zahrnout například nákup a montáž svítidel, výměnu kabeláže ve sloupech veřejného osvětlení, rekonstrukci rozvaděčů nebo pronájem montážní plošiny, uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Příspěvek až 50.000 korun lze získat i na projektovou dokumentaci. „Naopak stavební a výkopové práce, sloupy či výložníky ani tentokrát financovány nebudou,“ dodal Valdman. Výzva je jednokolová a soutěžní, pro získání dotace bude rozhodující kvalita a přínosy projektů, které musí být zrealizovány do konce roku 2023.

MŽP vyhlašuje tuto dotační výzvu už třetí rok za sebou. I nyní očekává velký zájem. Brabec uvedl, že dosud resort přijal 73 žádosti za téměř 80 milionů korun. „Z nich jsme podpořili 55 kvalitních projektů, díky nimž svítidla vymění například v Hejnicích na Liberecku, v Prachaticích či v Zubří ve Zlínském kraji,“ poznamenal ministr.

Program MŽP probíhá v koordinaci s Ministerstvem průmyslu a obchodu, které má na tyto účely v programu EFEKT připraveno dalších 90 milionů korun. O dotaci se v něm mohou ucházet obce mimo chráněné krajinné oblasti a velká města jako Praha, Brno, Ostrava, Olomouc a Liberec.

Reklama

Doporučované