Hlavní obsah

Náchod chce od Priessnitzových lázní koupit areál lázní Běloves

Foto: http://www.mestonachod.cz/male-lazne/

Zimní pítko v Malých lázních je celodenně pod dohledem webkamer.

Reklama

Město Náchod zamýšlí odkoupit od Priessnitzových léčebných lázní z Jeseníku areál bývalých lázní v náchodské čtvrti Běloves.

Článek

Záměr odsouhlasila rada města. Areál má rozlohu 2,52 hektaru. „Pro Náchod je to mimořádná příležitost. Historicky jde vlastně o první reálnou možnost, jak tyto strategické pozemky potřebné pro rozvoj lázeňství dostat do vlastnictví města,“ uvedl starosta Jan Birke (ČSSD) a dodal: „Po tolika letech komplikovaných vlastnických vztahů, kdy se lázně staly doslova obětí spekulací, se město Náchod konečně může stát vlastníkem, a rozhodovat tak o budoucnosti rozvoje celého regionu.“

Bývalé běloveské lázně na předměstí Náchoda koupila společnost Priessnitzovy léčebné lázně od předchozího soukromého majitele v roce 2019. Loni v únoru začala s demolicí nejzchátralejších objektů. Záměr obnovy lázeňství v Náchodě však ukončila epidemie koronaviru. Společnost musela přehodnotit a především výrazně omezit své investiční plány.

Obě strany nyní budou jednat o konkrétních podmínkách prodeje. Pro ocenění prodávaného majetku bude zpracován znalecký posudek. Jednat se bude i o případné další spolupráci či partnerství při obnově lázeňství mezi městem a Priessnitzovými léčebnými lázněmi. Dosavadní spolupráci s jesenickými lázněmi hodnotí město jako korektní.

Novodobá historie běloveských lázní se začala uzavírat začátkem 90. let minulého století, kdy byly lázně ve zbídačeném stavu vydány dvěma restituentkám. Lázně nezískaly dost pacientů, výrazně se zadlužily a v roce 1996 ukončily provoz. Následně měnily majitele a snaha města získat je do vlastnictví skončila neúspěšně. Město se proto v roce 2015 rozhodlo jít vlastní cestou.

První krok k obnově lázeňství v Bělovsi udělalo v roce 2019, kdy v místě takzvaných Malých lázní na druhé straně řeky Metuje nákladem 24 milionů korun otevřelo repliku vily Komenských se zimním pítkem minerálky. Malé lázně jsou asi půl kilometru vzdušnou čarou od hlavního lázeňského areálu. Radnice již dříve uvedla, že chce v lokalitě investovat kolem 120 milionů. Část již loni dala do stavby nového mostu přes Metuji za 33 milionů korun.

Nákup areálu umožní městu zapojit do obnovy a rozvoje lázeňství i zdroje minerálky Ida, o což město dlouhodobě usiluje. Vrty minerálky se nacházejí v areálu starých lázní a vlastní je stát. Možnost využít původní areál pro stavbu nových léčebných pavilonů je logicky nejlepším možným řešením.

Reklama

Související témata:

Doporučované