Hlavní obsah

Nad darem vakcín z Izraele se utajeně jednalo i o zbraních

Foto: Yuri Dondish, Shutterstock.com

Izrael očkuje nejrychleji na světě a daroval vakcíny zemím, které mají vstřícný postoj k tomu, mít ambasádu v Jeruzalémě.

Reklama

Izrael poslal do Česka pět tisíc dávek očkovací látky Moderna jako dar. Češi krátce předtím zintenzivnili jednání o zbrojních projektech. Právě se ladí smlouva k nákupu izraelského protiletadlového raketového systému.

Článek

Na letecké trase mezi Prahou a Tel Avivem je nebývale živo. A to i když má Izrael zavřené hranice i civilní letiště.

Minimálně dvakrát tam v posledních týdnech vyrážel český vojenský speciál. V úterý ráno měl na zpáteční cestě do Prahy na palubě vakcíny Moderna darované vládou židovského státu.

Daru v podobě pěti tisíc dávek očkovací látky proti koronaviru však předcházela ještě jedna cesta, kterou Ministerstvo obrany nechalo v tajnosti. Podle zjištění Seznam Zpráv bylo jejím důvodem jednání o citlivých aspektech zbrojních zakázek.

A i vakcíny a očkování, ale jen okrajově.

Jednání bez publicity

O vakcíny Izrael žádali premiér Andrej Babiš i prezident Miloš Zeman už v lednu. Židovský stát, který očkuje nejrychleji na světě, se s Čechy o očkovací látky oficiálně podělil na základě dlouhodobě blízkých vztahů obou zemí.

Zároveň však očkovací látky přišly do Prahy jenom den poté, co česká vláda schválila otevření pobočky české ambasády ve sporném Jeruzalémě.

A také krátce poté, co se zintenzivnila jednání o miliardových zbrojních projektech mezi Čechy a Izraelci. V Jeruzalémě se čeští a izraelští vyjednavači potkali v době, kdy zrovna Izrael zavřel své hranice a naprostá většina diplomatických kontaktů probíhá online.

„Koncem ledna skutečně proběhla jedna pracovní cesta s využitím armádního dopravního letounu do Izraele. Jednalo se o pracovní cestu za účelem jednání k aktuálním vyzbrojovacím projektům, které probíhají na česko-izraelské mezivládní úrovni,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

O cestě do Izraele však Ministerstvo obrany dosud neinformovalo na žádném ze svých komunikačních kanálů.

Češi s Izraelci mají v běhu dva zbrojní projekty. Zatímco pořízení radiolokátorů MADR už je podepsané a radary se vyrábějí, o detailech smlouvy na pořízení protiletadlového raketového systému Shorad se stále jedná.

„V rámci pracovní cesty byly s izraelskými partnery projednávány především citlivé a klasifikované, tedy podléhající stupni utajení, technické detaily, které není možné řešit v rámci běžných online konferencí. S ohledem na to není možné tyto detaily, ani jakékoliv další informace, zveřejňovat,“ dodal mluvčí Pejšek.

Podle něj se cesty zúčastnili zástupci Ministerstva obrany, Vojenského technického ústavu a výrobců radarů Retia.

Předpokládaná hodnota zakázky na systém Shorad je podle Ministerstva obrany deset miliard korun. Záměr na jeho pořízení schválila vláda na podzim.

Dar za dva miliony

Podle Ministerstva obrany o vakcíny na lednové misi do Izraele nešlo. Zdroje Seznam Zpráv však říkají, že se tam o vakcinaci jednalo také. To nakonec potvrdilo i ministerstvo.

„Ředitel odboru dotací a řízení organizací nad rámec svých služebních povinností již před uvedenou cestou do Izraele inicioval propojení odborníků z Izraele a Ústřední vojenské nemocnice k zajištění sdílení dobré praxe. Všechna tato jednání probíhají na pracovní úrovni online a jedno takové online proběhlo i během jeho cesty do Izraele,“ uvedl mluvčí ministerstva Pejšek.

Shodou okolností pět tisíc vakcín, které Izrael do Česka poslal, zamířilo v úterý do Ústřední vojenské nemocnice. „Vakcíny z Izraele byly dopraveny do Ústřední vojenské nemocnice a budou použity pro očkování vojáků sloužících v první linii v nemocnicích,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Ústřední vojenská nemocnice má také provozovat velkokapacitní očkovací centrum v hale O2 Universum v pražských Vysočanech. Izraelci mají právě unikátní zkušenost s hromadným očkováním.

Izrael do Česka poslal spíše symbolický počet očkovacích látek – pět tisíc. Jde ale o látku Moderna, která má být ze všech vakcín registrovaných v EU nejdražší. Podle evropských médií má být cena jedné dávky pro unijní země 18 dolarů. Hodnota izraelského daru tak není zanedbatelná, podle evropských cen se blíží ke dvěma milionům korun.

Zpoždění v řádu měsíců

Jednání o systému Shorad běží mezi Čechy a Izraelci delší dobu, jsou však zpožděná. Kontrakt se měl podepsat už po Novém roce.

„V tuto chvíli je předpoklad podpisu smlouvy kolem poloviny roku 2021. Oproti původním předpokladům tak dojde ke zpoždění maximálně v řádu několika měsíců,“ uvedl Pejšek.

Na vině jsou prý pandemická opatření, ne vždy je možné nahradit osobní kontakt online jednáním, například právě z důvodu projednávání utajovaných skutečností. V případě zakázky na Shorad se podle zdrojů redakce uskutečnilo několik osobních jednání.

„Nikoliv ale v počtu, jaký byl běžný před vypuknutím koronavirové krize,“ uvedl mluvčí Ministerstva obrany.

O peníze na armádu se však také na české politické scéně vedou spory. Premiér Andrej Babiš musel v letošním státním rozpočtu vzít obraně deset miliard korun, aby jej schválili komunisté, na jejichž hlasech vláda v Poslanecké sněmovně závisí. Původně mělo jít o dočasný přesun, ale už uběhly dva měsíce a zatím se do rozpočtu vrátila jen polovina zmíněné částky – pět miliard korun.

Ambasáda v Jeruzalémě

Izrael daroval vakcíny nejen Česku.

Jak si všimla izraelská média, k obdarovaným patří země, které mají vstřícný postoj k umístění své ambasády v Jeruzalémě. Status města je klíčovým sporným bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Obě strany si na něj činí nárok coby na své hlavní město. Do vyřešení sporu mají mít země své ambasády v Tel Avivu. Česko zvolilo cestu napůl – ambasáda zůstává v Tel Avivu, v Jeruzalémě bude ale úřadovna českého velvyslanectví.

Z dalších členských zemí EU se má vakcín z Izraele dočkat například i Kypr či Itálie. Premiér Netanjahu ve středu řekl, že rozdávání vakcín je odměna spojencům. „Byla to za věci, které jsme už získali, skrze mnoho kontaktů v různých oblastech, což tady nebudu upřesňovat. Myslím, že to rozhodně kupuje dobrou vůli,“ uvedl Netanjahu podle České tiskové kanceláře.

Že by vakcíny z Izraele přišly jako odměna za konkrétní kroky ministr zahraničí Tomáš Petříček pro Seznam Zprávy odmítl. „Vakcínu se nám Izrael rozhodl darovat jako důkaz našich tradičně blízkých vztahů. Za tuto solidaritu jsme Izraeli upřímně vděční,“ uvedl šéf české diplomacie.

Na „nejužší pouta“, „nejvěrnější spojenectví“ i na posilování české diplomatické přítomnosti ve sporné metropoli se odvolával premiér Babiš ve svém novoročním dopise do Izraele, v němž zároveň žádal o vakcíny. Dopis se Seznam Zprávám podařilo získat, co v něm stojí, jsme publikovali před několika dny.

„Za jeden z mnoha příkladů našeho dlouholetého a velmi hlubokého přátelství považuji mimo jiné to, že Česká republika jako jedna z nemnohých zemí postupně posiluje svou diplomatickou přítomnost v Jeruzalémě. Tam jsme již otevřeli Český dům a nedávno jej povýšili na zastoupení s diplomatickým statusem,“ stojí mimo jiné v Babišově dopise.

Premiér Benjamin Netanjahu, jehož za několik týdnů čekají volby, si za odměňování spojenců vakcínami ale doma vysloužil kritiku od svého koaličního partnera a zároveň hlavního předvolebního soka, současného ministra obrany Bennyho Gantze.

Izraelský deník Jerusalem Post jej citoval v tom smyslu, že vakcínový dar by byl namístě pouze v případě akutní bezpečnostní, diplomatické či zdravotní potřeby, to však podle něj Netanjahu u svého daru nedoložil.

Reklama

Doporučované