Hlavní obsah

Nad vesnicemi večer létají drony. Radnice varují, že je k monitorování prostoru mohou používat zloději

Foto: Unsplash

Drony se nyní na Vysočině objevují hlavně po setmění.

Reklama

Radnice na pomezí Jihlavska a Žďárska upozornily obyvatele, aby si dobře hlídali svůj majetek. Nad obcemi, kde se v poslední době množí krádeže, totiž nyní večer a v noci létají drony. Mohlo by jít o „létající oči zlodějů“. Informuje o tom Jihlavský deník.

Článek

„Několik lidí se nám ozvalo, že jim nad domem létá dron. Sem tam se na chvíli zastavil a různě se točil,“ řekl Jihlavskému deníku starosta Měřína Jiří Servít.

Městys podle něj nedostal z žádné organizace či z mapových portálů upozornění, že by snad někdo v lokalitě drony v tuto dobu používal. „Navíc se drony objevovaly až potmě, po deváté hodině večerní. Ptali jsme se i na policii, zda nemají nějaké hlášení. Nic jsme nezjistili. Proto jsme raději místní varovali, aby si své domy více hlídali,“ poznamenal Servít.

„V okolí se v uplynulých týdnech objevilo hned několik případů krádeží. Například v Řehořově, Kamenici u Jihlavy, Stránecké Zhoři nebo v Netíně. Takže je docela možné, že si pomocí dronů někdo připravuje půdu,“ okomentoval situaci měřínský starosta.

Série vloupání okolo Prahy

Právě k potírání zločinu přitom drony používá právě i policie. Jak před časem informovaly Seznam Zprávy, bezpilotní drony s termovizí policie nasadila na Příbramsku a Benešovsku. Dron bývá využíván rovněž při pátracích akcích nebo ke kontrole CHKO Brdy.

Policejní dron má šest rotorů o průměru 71 cm, které poskytují letadlu stabilitu a dostatek výkonu. Dosahuje velmi nízké hlučnosti. Pro snadnou přepravu a manipulaci byl navržen jako skládací, vejde se do kufru běžného auta. Jeho předností je pokročilý řídicí systém s mapovými podklady. Je osazen HD a termo kamerou, dále padákovým záchranným systémem.

Maximální vzletová hmotnost je 8,8 kg, maximální zátěž 2 kg, letová výdrž 45 minut a maximální rychlost 50 km/h. Stroj se umí sám vrátit, pokud mu dochází energie.

Reklama

Doporučované