Hlavní obsah

Naděje, kterou nepřeceňujte. Co všechno se musí stát, aby Češi získali medaili

Foto: Profimedia.cz

Národní tým v Bratislavě se připravuje na večerní zápas se Švédskem.

Reklama

Jedním z nejtěžších zápasů v základní skupině proti Švédsku dnes ve 20:15 odstartuje hokejové reprezentaci mistrovství světa v Bratislavě. Češi před odjezdem do dějiště turnaje mluví o medaili. Mohou na ni dosáhnout? Ano, ale tuhle naději raději nepřeceňujte. Byla by to senzace.

Článek

Když nebude hromada zlata, přijde trenér a to je náš tata. Tahle slova hymny národního týmu v podání skupiny Kabát nejspíš v příštích dnech uslyšíte často. A možná vám budou velice trefně připomínat i dění na české střídačce.

Hokejovou reprezentaci totiž poprvé na velkém turnaji v roli hlavního trenéra povede Miloš Říha. A ten si v přípravě počínal směrem k hráčům až nezvykle tvrdě. Jeho přístup některé hráče vyloženě deptal k nepříčetnosti a teď se ukáže, zda dokáže vybudovat ve svém týmu partu, která si konečně sáhne na cenný kov.

Samotní hokejisté o medaili mluví. Ondřej Palát opatrně naznačil, že je to jeho velký sen. Radko Gudas před odjezdem na Hlavním nádraží v Praze ale na rovinu prohlásil, že do Bratislavy jede vyhrát. A přímo na místě pak dodal, že je mu úplně jedno, koho ve finále porazí.

Po sedmi letech, co český hokej tíží děsivá série neúspěchů, jsou tohle všechno odvážná slova. Češi skončili mimo stupně vítězů na posledních šesti šampionátech a na dvou olympiádách, úspěch neslavili ani na Světovém poháru. Je to tak dlouhá doba, že z národního týmu postupně vymizeli téměř všichni pamětníci posledních úspěchů.

Jediným mistrem světa na soupisce českého týmu v Bratislavě je kapitán Jakub Voráček (MS 2010), vedle něj už si medaili z některého ze šampionátů přivezl domů jen Michael Frolík (dva bronzy). Ostatní hokejisté týmu vzešli z generace, pro kterou na vrcholných akcích bývá čtvrtfinále konečnou.

Před turnajem na podobné téma hovořil generální manažer reprezentace Petr Nedvěd. Připustil, že Češi už nejsou medailovými favority, ale… Zázraky se dějí, a to v posledních letech vlastně docela pravidelně. Ostatně vzpomeňte na minulý rok, když si pro stříbrné medaile došli v Kodani třeba Švýcaři. V play-off dokázali vyrazit nejprve Finy, pak i Kanadu. A v dramatickém finále proti Švédsku padli až v samostatných nájezdech.

K podobnému příběhu by se ostatně v Bratislavě měli upínat i čeští hokejisté. Nic není nemožné a kdy jindy by národní tým mohl k překvapení dojít, když ne teď? Za úspěchem je požene téměř domácí prostředí, na Slovensko se vydají desetitisíce českých fanoušků. Ti vyprodají všechna utkání národního týmu v základní skupině.

Češi a jejich forma ale na startu turnaje jednoduše řečeno působí vyloženě nevyzpytatelně. Na jedné straně se trenérskému štábu vyhýbaly i díky atraktivní lokalitě dějiště šampionátu omluvenky hráčů z NHL, takže mají k dispozici prakticky to nejsilnější, co se vzhledem k vývoji Stanley Cupu dalo dát dohromady. Na té druhé je tady spousta ALE…

Šestitýdenní přípravou prošlo na padesát hráčů, tým až do posledního přípravného zápasu nehrál ani jednou pohromadě ve složení, v jakém by měl dnes proti Švédsku vyjet na led. Z přátelských zápasů sice vzešli s kladnou bilancí (7 výher a 2 prohry), závěrečný test a turnaj Euro Hockey Tour v Brně jim ale nevyšel. V průběhu přípravy národní tým dostával laciné branky, v útoku se naopak na góly příliš nadřel.

Spousta hráčů navíc tým opouštěla kysele domů, s přibývajícími posilami z NHL se zcela rozpadalo evropské jádro, o kterém trenér tak hlasitě celou sezonu mluvil. Navíc si i přímo na tiskové konferenci veřejně postěžoval na kvalitu středních útočníků. Dominik Simon i Filip Chytil sice skvěle zapadli do prvních dvou formací, které na ledě v přípravě působily hodně svěže. Jejich velkou slabinou ale v Brně byla tristní bilance při vhazování.

Alespoň část tohoto problému snad Češi vyřešili ve čtvrtek, trenérský tým totiž potvrdil příjezd Radka Faksy z Dallasu.

Spolu s ním ovšem přijede do Bratislavy i brankář Pavel Francouz z Colorada, a tak vedení národního týmu den před startem turnaje dost radikálně zasáhlo do obsazení na nejdůležitějším postu týmu. Trenér Miloš Říha totiž poslal domů Jakuba Kováře, nejlepšího gólmana letošního ročníku KHL, který ještě v úterý odjížděl do Bratislavy s vědomím, že se bude o brankoviště dělit s Patrikem Bartošákem. Jistě se najde spousta lidí, kteří podobný přístup označí za minimálně hodně necitlivý.

Na soupisku zatím vedení týmu ve čtvrtek zapsalo devatenáct hráčů. Další minimálně dva budou muset dopsat ještě před večerním zápasem. Soupiska reprezentace nyní vypadá následovně, trenéři mají k dispozici ještě jedno volné místo do obrany a jedno do útoku.

Aktuální soupiska ČR:

Bartošák (Hrubec) – Hronek, Kolář – Rutta, Moravčík – Gudas, Sklenička – Musil – Voráček, Simon, Frolík – Jaškin, Chytil, Palát – Vrána, Kovář, Kubalík – Řepík.

Kdo zatím nebyl na soupisku zapsán:

Francouz, Zámorský, Zohorna T., Zohorna H., Hanzl, Tomášek, Faksa

Sestavu a jednotlivé formace, s jakými dnes Češi mistrovství světa rozehrají, trenéři den před utkáním tajili. Ideální složení tak bude vznikat nejspíš za pochodu. A to může být třeba oproti Švédům na úvod velká nevýhoda, reprezentace Tre Kronor totiž s aktuální soupiskou odehrála už turnaj v Brně.

Český tým už navíc nebude mít příliš prostoru trénovat, šampionát v Bratislavě pro něj začne ve zběsilém tempu. Už v sobotu Češi vyzvou nevyzpytatelné Nory, po dni volna pak už v pondělí hokejisté narazí na hvězdami nabité Rusko. To vzhledem k výčtu hvězd ostatně patří spolu se Švédskem, Kanadou nebo USA mezi hlavní favority celého turnaje.

Voráček a spol. v základní skupině pak postupně narazí ještě na Lotyšsko, Itálii, Rakousko a Švýcarsko. Pokud v základní skupině neobsadí první dvě místa, čeká je na klíčové čtvrtfinále nepříjemný přesun do Košic. Víc o jejich reálné síle se dozvíme až dnes večer.

Reklama

Doporučované