Hlavní obsah

Naděje z Británie: Vláda mění rétoriku a indické mutace už se bojí méně

Foto: Profimedia.cz

Fronta na očkování ve městě Bolton, které je jedním z britských ohnisek tzv. indické mutace.

Reklama

Téměř každý den přicházely v poslední době z Británie nové a dosud povětšinou znepokojivé informace o takzvané indické variantě koronaviru. Nyní se to otáčí k lepšímu. „Nešíří se tak rychle, jak jsme se báli,“ zní čerstvý odhad.

Článek

„Naděje na konec lockdownu příští měsíc vzrostla,“ uvádí britský deník The Times článek shrnující poslední poznatky z ostře sledovaného vývoje šíření varianty B.1.617.2 ve Spojeném království.

Premiér Boris Johnson ve středu večer v parlamentu řekl, že jeho optimismus v ohledu dodržení plánu rozvolňování roste a data naznačují, že „indická varianta se nešíří tak rychle, jak jsme se dříve obávali“.

V místech, kde varianta B.1.617.2 dominuje, je podle Timesů křivka hospitalizací „poměrně plochá“ a předběžné modely odhadují, že varianta je jen „o málo víc přenosnější“ než tzv. britská varianta B.1.1.7. Rozvolnění lockdownu plánované na 21. června by tak nemělo představovat riziko přetížení zdravotnického systému NHS.

Johnson řekl, že je stále nadále „opatrně optimistický“, ale dodal, že důvod k optimismu je nyní větší než minulý čtvrtek. „Vím, že tady přetrvávají starosti ohledně nových variant. Ale nyní můžeme vidět, že nic nenaznačuje, že bychom se museli odchýlit od plánu rozvolnění,“ dodal.

„Otázka za milion dolarů”

Jisté zatím není nic, ale aktuálně je možnost o 50 % rychlejšího přenosu varianty oproti B.1.1.7 na stropu rozmezí odhadovaného vědeckými poradci. Ještě minulý týden přitom bylo 50 % považováno za „realistickou“ a tedy nejpravděpodobnější možnost.

Podle zdravotního poradce vlády Jonathana Van-Tama zůstává přesná míra přenosnosti varianty „otázkou za milion dolarů“, ale v rámci opatrného optimismu to nyní vypadá spíš na 20 až 30 %. Vědci se také domnívají, že pozorovaná rychlost šíření nové varianty v několika oblastech může být i důsledkem tamního hustého osídlení a velkého množství mezigeneračních domácností.

Jistější odhady by měly být do týdne

Vládní zdroje podle Timesů upozorňují, že nejde o definitivní závěr a všechno se ještě může změnit. Jistější odhady se přitom očekávají zase za týden. Podle ministra zdravotnictví Matta Hancocka je teď ještě příliš brzy na to, aby se dalo říct, jestli konec lockdownu 21. června nastane podle plánu s tím, že finální rozhodnutí padne až 14. června.

I přesto všechno je ale z vlády a jejích poradců nyní cítit o poznání pozitivnější emoce a rétorika, než tomu bylo jen před pár dny. Ještě na začátku týdne například Hancock prohlásil, že varianta se může mezi neočkovanými šířit „jako lesní požár“.

Aktuálně Británie odhalila celkem 3000 případů varianty B.1.617.2 po celém Spojeném království, přičemž ještě v pondělí bylo hlášeno 2323 případů. Někteří vědci, jako například Andrew Hayward z University College London, který je mimo jiné členem vládní poradní komise SAGE, i dnes varují, že je pořád možné, že Británie je „na začátku třetí vlny“ vyvolané indickou variantou.

Situace je velmi nejistá zejména proto, že křivka nově nakažených je velmi nízko a jedná se skutečně ve všech ohledech o velmi časné odhady. Na ty ale upírá zraky celý svět, protože není země, kde by šíření varianty bylo pod větším drobnohledem než v Británii. A právě pozorování šíření v reálné populaci pomocí sekvenace je jediným spolehlivým způsobem, jak zjistit, jestli se varianta šíří výrazně rychleji než ty ostatní.

Reklama

Doporučované