Hlavní obsah

Nahá pocta Četníkovi a hledání nudistické pláže na francouzské Riviéře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek znázorňuje tradiční koupání nudistů 31. prosince.

Reklama

Nudisté ve Francii slaví 70. výročí od svého oficiálního uznání. Dodnes ale styl života v nahotě nemá v zemi galského kohouta na růžích ustláno. Mají sice k dispozici 368 veřejných míst, mimo ně ale za nahotu hrozí vězení.

Článek

„Nepřítel je v přesile, mazaný, pozorný a dobře organizovaný!“ plánuje Louis de Funès alias Ludovic Cruchot rázný zákrok proti nudistům na legendárních plážich Pampelonne ve slavném filmu Četník ze Saint Tropez. Během natáčení v roce 1963 prefekt departementu Var zakázal naturismus, a tak Jean Girault, režisér a scenárista filmu aktuálně zařadil neplánované scény, které komedii nakonec proslavily.

Francouzská federace pro naturismus letos slaví sedmdesáté výročí, jež se nachýlilo právě minulou sobotu 5. září, v den historického uznání hnutí francouzskými institucemi. Od roku 1950 se tak federace, kterou založili manželé Albert a Christiane Lecoqovi, snaží s většími či menšími obtížemi prosazovat filozofii života v nahotě a bez komplexů, s úctou k sobě samému i k ostatním. Poslání, které ani mezi naturisty není vždy pochopené a vyslyšené.

Mezi 13,8 miliony evropských naturistů tvoří 4,7 milionu francouzských praktikantů nahoty nezanedbatelný podíl. Se svými 368 veřejnými prostory (včetně městských bazénů), 74 oficiálními plážemi, 106 kempy a dokonce dvěma přístavy zasvěcenými naturismu však přesto styl života v nahotě nemá v zemi galského kohouta na růžích ustláno.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie vystřižená z filmu Četník ze Saint Tropez.

Francouzský zákonodárce nerozlišuje mezi soukromým a veřejným místem, pokud můžete být spatřeni druhou osobou. Což vylučuje například opalovat se nazí na vlastním balkonu.

Ani na malebném Azurovém pobřeží, kde by díky přírodním podmínkám mohli mít zastánci Adamova roucha pravý ráj, to není jednoduché. Na pobřeží kolem Nice můžete být za nahotu dokonce trestně stíháni. Zdejší obyvatelé jsou ostražití, fotografují naháče a vyzývají je, aby se oblékli. Trestný čin sexuální exhibice může být přísně potrestán až ročním vězením s pokutou 15 000 eur.

Takže od Cruchotových dob se překvapivě mnoho nezměnilo. Francouzské naturistické hnutí podle současné předsedkyně federace Viviane Tiarové sice prochází lehce povzbudivou evolucí, kterou však letos neblaze ovlivnila koronavirová krize. Ta nejen zpozdila sezonu, ale také připravila prázdninové tábory o věrnou zahraniční klientelu.

V kempu Le Haut Chandelalar v Briançonnet mezi Verdonem a Azurovým pobřežím, kde se nachází jedna ze dvou největších naturistických lokalit oblasti, majitelka Muriel Boisgontierová trpce poznamenává: „Sezona byla opravdu krátká a komplikovaná. Zahraniční návštěvníci, Australané, Novozélanďané a všichni ostatní chyběli a místní přijeli jen o víkendech. Mezi nimi si alespoň někteří z nich prožili svůj první naturistický zážitek.“

Své oficiálně uznané pláže si naturisté musí na Azurovém pobřeží vydobýt často v malých kamenitých zátokách mezi útesy, ukrytých zrakům veřejnosti. Díky tomu ale skýtají útočiště klidu, kde se beze strachu svléknete a užijete pohádkové výhledy na Středozemní moře, tak jako například na oblíbené Plage des Pissarelles u Cap d’Ail v blízkosti Monaka. Jediná pláž mezi Antibes a Cannes, La Batterie, která toleruje naturismus, se nachází v Golfe-Juan a směrem na západ se bez bikin můžete také vydat na oblázkovou Plage de l'Aiguille v Théoule-sur-Mer s kouzelným výhledem na Lérinské ostrovy.

Ještě dále na západ se v sousední oblasti Var v Saint-Aygulf vykoupete nazí u pláže Esclamandes, která je se svým jemným pískem a mělkou vodou ideální i pro rodiny s dětmi. A nejslavnější pláž Pampelonne, kterou ještě dlouho před „Četníky“ proslavila Brigitte Bardot ve filmu A bůh stvořil ženu, na konci dlouhého písčitého úseku poskytuje hned dvě oblasti na severu v Tamaris a na konci stezky Chemin des Baraques.

Nahatá pocta četníku Cruchotovi

V neděli 13. září 2020 organizují naturisté návštěvu výstavy věnované Louisu de Funèsovi v pařížské Cinematéce, která do 31. května 2021 hostí velkou retrospektivu nejoblíbenějšího francouzského komika. Výstava, kterou v průběhu září a října doplní také nesmrtelná filmová klasika, vzdává prostřednictvím více než 300 exponátů a filmových klipů hold malému muži s atomovou energií.

Jediným povinným kusem látky bude maska, chirurgická nebo alternativní, upřesňuje sdružení, které přesvědčilo La Cinémathèque, aby vyhradila časový úsek pro své členy mezi 9:00-11:30. Zapřisáhlí nepřátelé Cruchota oblečení pouze v roušce tak vyjádří svou odvážnou poctu či poslední provokaci. Záleží na úhlu pohledu. Pro jednou francouzské úřady přimhouřily oko a potvrdily blahosklonný smysl pro humor.

Reklama

Doporučované