Hlavní obsah

Nahrávka odhaluje, kdo má zájem na obřím Babišově projektu

Foto: vlada.cz

Hnutí ANO a premiér Andrej Babiš chtějí v předvolební kampani stavět na tématu zdravotnictví. Jednou z karet má být prevence proti rakovině.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy získaly nahrávku z jednání v Senátu, kde politici a odborníci řešili kritizovaný plán na Český onkologický institut. Z materiálu se vynořili manažeři spojení s projektem zlínské nemocnice exhejtmana Jiřího Čunka.

Článek

Jedním z hlavních témat předvolební kampaně hnutí ANO má být oblast zdravotnictví a téma prevence rakoviny. Premiér Andrej Babiš s tím spojil i otázku miliardového projektu na výstavbu Českého onkologického centra. Jak už Seznam Zprávy upozornily, odborníci z praxe a politici projekt kritizují a považují ho za zbytečný až podezřelý.

Seznam Zprávy nyní získaly nahrávku z jednání senátního zdravotního výboru, který projekt projednával. Z audiostopy vyplývá, že Babiš má na sedmimiliardovém projektu skutečně silný zájem.

Jednání senátorů s lékaři a odborníky se uskutečnilo minulou středu a vzešla z něj mimo jiné otázka, kdo by vedle politiků za onkologickým institutem mohl při jeho budování stát. V Senátu padlo na stůl jméno vlivné česko-slovenské skupiny Penta, která v Česku provozuje soukromou nemocniční síť.

Podpora z nejvyšších míst

Přesně před týdnem ve středu se senátní výbor pro zdravotnictví zabýval otázkou budoucnosti tuzemské onkologie. Ve hře je totiž vznik onkologického supercentra, s nímž počítá Národní plán obnovy. Ten má po pandemii pomoci restartovat tuzemskou ekonomiku.

Na půdě Senátu vystoupila náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková, která dle nahrávky přítomným sdělila, že onkologické supercentrum je „jednoznačně podpořeno panem premiérem“.

Z jejích dalších slov vyplynulo, že premiér se na projektu domlouval s dnes již bývalým ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem, který neustál problémy se svým majetkovým přiznáním.

„Pan náměstek Vajdák dostal za úkol udělat studii proveditelnosti. Jak jsem ale pochopila, o genezi bude vědět více pan profesor Cibula (vedoucí Onkogynekologického centra VFN, pozn. red.). Pan premiér říkal, že se byl podívat sám na Vinohradech a že se tak dohodli s předchozím panem ministrem (míněn Petr Arenberger, který ve funkci skončil 26. května, pozn. red.),“ řekla před senátory náměstkyně pro zdravotní péči Vašáková.

Spojení miliardového projektu s areálem vinohradské nemocnice a exministrem Arenbergerem nepostrádá logiku. Tuto nemocnici Arenberger řídil před nástupem do vlády a po vypadnutí z kabinetu se do čela špitálu opět vrátil.

Dosud rozvoj onkologické péče plánovala Česká onkologická společnost (ČOS). Předsedkyně jejího výboru Jana Prausová nechápe, že s její organizací projekt nikdo neprobíral. Babišův plán dala do souvislosti s předvolební kampaní hnutí ANO.

„Určitě to může souviset. Jako onkologové ve výboru České onkologické společnosti s tím nesouhlasíme, protože to nezapadá do námi nastavené koncepce a plánů, jak dál chceme rozvíjet onkologii,“ řekla Prausová Seznam Zprávám v minulém týdnu.

Zlínská ozvěna

Náměstkyně Martina Vašáková před senátory rovněž zmínila, že vytvořením koncepce proveditelnosti její kolega náměstek Vlastimil Vajdák pověřil projektanta Martina Šamaje. „Pan náměstek Vajdák vyzval pana doktora Šamaje, aby zpracoval odborné stanovisko,“ zní na nahrávce ze Senátu.

Právě u jména Martina Šamaje vyvstává otázka, kdo všechno z byznysmenů se o onkologický institut může zajímat. Šamaj byl totiž historicky a manažersky spojený s česko-slovenskou skupinou Penta.

K tomuto angažmá chová nedůvěru lékařka a senátorka Alena Dernerová z klubu Starostů a nezávislých, která vznik onkologického institutu již několik týdnů kritizuje. Tvrdí, že o zájmu skupiny Penta slyšela již předtím v kuloárech a že jednání v Senátu její podezření posílilo.

„V Senátu vystoupila paní náměstkyně Vašáková, která přítomným sdělila, že pan náměstek Vajdák pověřil projektanta Martina Šamaje vypracováním odborného stanoviska k onkologickému institutu. Pánové Vajdák a Šamaj už se potkali v rámci projektu nové zlínské nemocnice, teď znovu,“ řekla senátorka Dernerová Seznam Zprávám a dodala: „To posílilo mé podezření i v tomto případě, navíc je opravdu zvláštní, jak pan premiér Babiš onkologický institut tlačí navzdory kritice odborníků. Celé to na mě působí hodně podezřele.“

Zmíněný projektant Martin Šamaj a v současnosti náměstek ministra zdravotnictví Vlastimil Vajdák se znají z působení ve Zlíně, kde bývalý hejtman Jiří Čunek plánoval vybudovat novou nemocnici. Šamaj byl vedoucím přípravného týmu, Vajdák obchodně-provozním náměstkem tamní Baťovy nemocnice.

Čunek před dvěma lety čelil kritice, že skupina Penta – která to popírala, stejně jako senátor Čunek – má coby provozovatel sítě nemocnic na několikamiliardovém projektu nové zlínské nemocnice zájem. Právě kvůli Šamajovi, který v Pentě působil. Mezi tehdejší ostré kritiky Čunka a spol. patřila protikorupční organizace Transparency International.

Její současný ředitel Petr Leyer vidí skepticky i současný „pražský“ plán na vytvoření onkologického supercentra. „Problém jako obvykle je v tom, že v projektu očividně hrají hlavní roli osobní kariérní zájmy několika specialistů, nevede se otevřená a odborná diskuze nad projektem se všemi relevantními stranami a šanci tady cítí i soukromý sektor. Zkrátka to vypadá jako dobrý záměr orámovaný mnoha problémy. Na prvním místě tu není snaha zlepšit péči o pacienty, ale budování kariéry, získávání politických bodů a asi i obchodní zisk. Celkově to dokládá, jak vznikal Národní plán obnovy – jako slepenec nahodilých a prolobbovaných projektů,“ řekl Leyer Seznam Zprávám.

Penta dává od Šamaje ruce pryč a tvrdí, že s onkologickým projektem nemá nic společného. „To, co píšete, je pro Pentu úplně nová informace. O naší možné participaci tu nikdo neví, protože nic takového neexistuje,“ řekl Mravinac Seznam Zprávám ke slovům senátorky Dernerové. Dodal, že Šamaj již v Pentě nepracuje. Penta v současnosti čelí kritice hlavně na Slovensku, neboť tamní policie jednu z jejích hlavních tváří Jaroslava Haščáka viní od loňského prosince z praní špinavých peněz a korupce. Haščák dokonce strávil několik měsíců ve vazbě.

Náměstci ministra zdravotnictví Vajdák a Vašáková na dotazy Seznam Zpráv skrze Ministerstvo zdravotnictví do vydání článku nereagovali. Stejně tak premiér Babiš, který se ke kritice odborníků nevyjádřil.

Že však Šamajovo historické spojení s Pentou není „vycucané z prstu“, svědčí slova dalšího senátora a lékaře Lumíra Kantora (za KDU-ČSL). Podle něho Šamaje kvůli zlínské nemocnici prověřovala i policie. Myslí si však, že dnes už Šamaj pracuje na vlastní noze.

„Pana doktora Šamaje znám mnoho let ještě z doby, kdy byl zaměstnán ve fakultní nemocnici. S Pentou byl spojen několik let jako zaměstnanec a naučil se tam projektovat nemocnice. Nyní má v Olomouci samostatnou projekční kancelář. Podle jeho slov byl ve spojitosti Zlína podroben vyšetřování Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (bývalý ÚOOZ, dnes NCOZ, pozn. red.), kterým prošel bez problémů. Nemám žádné známky nebo podezření, že by byl ještě stále s Pentou spojen,“ řekl Seznam Zprávám senátor Kantor.

Na dotazy nakonec reagoval i projektant Šamaj, který potvrdil zjištění Seznam Zpráv a popsal svou aktivitu v aktuálním onkologickém projektu.

Potvrdil, že jej náměstek Vajdák pověřil vypracováním odborné analýzy. Dodal rovněž, že jejich spolupráci utužil zlínský projekt. „S panem náměstkem jsme měli možnost se setkat ve Zlíně na unikátním projektu infrastrukturálního významu ve zdravotnictví. Předpokládám, že mé dosavadní zkušenosti a profesní růst na akademické půdě vedly pana náměstka ke zmíněnému oslovení,“ napsal Šamaj Seznam Zprávám.

Popsal také svou spolupráci se skupinou Penta. „Moje spolupráce se společností Penta se týkala pracovně-právního vztahu primárně ve společnosti Svět zdravia Development, která měla na starost výhradně přípravu projektu nové nemocnice v Bratislavě. Uvedená aktivita byla ukončena v roce 2018, kdy se projekt dostal již do stavebního programu. Od roku 2018 s Pentou na žádném projektu nespolupracuji a zdůrazňuji, že Penta nestojí za žádným navazujícím projektem moji osoby nebo společnosti,“ dodal Šamaj.

Aktualizace: Doplněna reakce projektanta Martina Šamaje.

Reklama

Doporučované