Hlavní obsah

Naivní divadlo v Liberci netradičně uvede za dva dny tři premiéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Loutkové Naivní divadlo v Liberci bude mít příští týden nezvykle tři premiéry ve dvou dnech, obvykle má tři za celý rok.

Článek

Jsou to totiž představení, která vznikla už během minulé pandemické sezony, ale před diváky je herci zahrát nemohli kvůli vládou nařízenému uzavření divadel. Některá představení připravená původně na předchozí sezonu bude hrát až v aktuální sezoně i druhé profesionální divadlo v Libereckém kraji, Divadlo F. X. Šaldy v Liberci. Novinek v sezoně i proto bude mít 16, zatímco obvykle jich mívá mezi 12 až 14. Vyplývá to z informací od zástupců obou divadel pro ČTK.

„Těšíme se na sezonu hodně a doufáme, že se nám divadlo zas nezavře,“ uvedl dramaturg Naivního divadla Vítek Peřina. Tři premiéry chystá loutkové divadlo na pátek a sobotu. Jsou to koncert Jukebox, příběh z říše zvířat Lišák Renard a inscenace Boj o oheň, jež se sice odehrává v pravěku, ale inspirací jí byla klasická Shakespearova tragédie Romeo a Julie. „Jukebox se hrál jen jednou v červnu na našem festivalu Mateřinka, Lišák Renard byl v létě na náměstí před radnicí v Liberci a Boj o oheň na festivalu v Chrudimi a měl i pár školních repríz v červnu,“ doplnil Peřina.

Podle něj už chystají i první premiéru nové sezony, kterou bude 9. října hra Babička červené Karkulky dnes slaví narozeniny. Další dvě nová představení loutkové divadlo tradičně nabídne v jarní částí sezony. Letošní novinkou divadla budou také workshopy. Při nich budou děti moci v divadelním ateliéru vyrábět loutky. Podle Peřiny chystají i oblíbené procházky divadelním zákulisím, kdy se diváci dostanou do míst, která jsou pro ně běžně nepřístupná.

Činohra Šaldova divadlo už má za sebou jednu premiéru inscenace z minulé sezony. Před dvěma týdny uvedla Společenstvo vlastníků. „Do konce roku se dočkají premiér ještě dvě z pěti inscenací, nazkoušených během minulé zimy, kdy divadla nemohla hrát pro diváky,“ uvedla mluvčí divadla Michaela Pompová. Konkrétně se jedná o švédské drama Blanche a Marie od Pera Olova Enquista a adaptaci díla Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále.

Ani další inscenace vytvořené činohrou v minulé sezoně ale podle Pompové diváci příliš vidět nemohli, konkrétně Buriana od Tomáše Dianišky, Krále Leara v režii Jakuba Nvoty s Václavem Helšusem v titulní úloze a muzikál Semafor. „Všichni pevně doufáme, že se tyto výjimečné tituly budou konečně hrát pravidelně a po dlouhém půstu potěší také všechny naše abonenty,“ dodala.

Operní soubor Šaldova divadlo uvede tři nová představení, v září to bude s půlročním zpožděním opera Petra Iljiče Čajkovského Jolanta, v prosinci muzikál Hledá se tenor a příští rok v březnu opera Giuseppe Verdiho Otello. Tři premiéry má v plánu i balet. O rok později než bylo původně v plánu přijde jako první na řadu na konci září Mauglí, což je taneční divadlo inspirované Knihou džunglí. Na polovinu listopadu chystá balet tragikomickou taneční gangsterku z 50. let minulého století v Československu nazvanou Mašíngun Brothers a na únor příštího roku baletní verzi Amadea.

Reklama

Doporučované