Hlavní obsah
Online

Nákaza koronavirem se potvrdila u 14,3 milionu lidí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění v souvislosti s koronavirovou epidemií ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

– V USA se v neděli potvrdila nákaza koronavirem u více než 60 000 lidí, uvedla s odkazem na vlastní data agentura Reuters. Je to méně než v několika předchozích dnech. Dosud rekordní denní přírůstek infikovaných zaznamenaly úřady ve čtvrtek, kdy bylo nových případů přes 77 000. Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se od začátku pandemie ve Spojených státech virem SARS-CoV-2 nakazilo přes 3,76 milionu lidí, více než 140 000 z nich zemřelo.

– Světová zdravotnická organizace (WHO) za sobotu celosvětově zaregistrovala 259 848 nových infekcí, což je dosud nejvyšší denní přírůstek. Globálně už testy od prvního případu na přelomu roku v Číně nový koronavirus potvrdily u 14,3 milionu lidí; přes 603 000 jich s nemocí covid-19 zemřelo.

– V Indii opět padl rekord v denním počtu nákaz koronavirem, vláda jich ohlásila bezmála 39 000. Celkem už eviduje skoro 1,08 milionu nakažených.

  • Britské aerolinky chtějí odpustit leteckou daň

    Skupina zastupující britské aerolinky včetně firem British Airways a easyJet vyzvala britskou vládu k dočasnému zrušení daně na osobní leteckou přepravu, které by podpořilo poptávku a pomohlo tomuto odvětví překonat dopady koronavirové krize. Informovala o tom agentura Reuters. Vláda by se podle aerolinek měla na jeden rok vzdát výběru daně označované jako Air Passenger Duty (APD), aby tak zachránila velkou část leteckých linek ohrožených nynější krizí a až 8 000 pracovních míst. Daň se vybírá za přepravu cestujících z britských letišť.

  • Floridští učitelé podali trestní oznámení kvůli otevření škol

    Pracovníci floridského školství dnes podali trestní oznámení na několik floridských představitelů ve snaze zvrátit rozhodnutí o povinném otevření škol na Floridě. Floridský pověřenec pro školství Richard Corcoran začátkem července vydal nařízení, podle něhož se mají „kamenné školy pro všechny studenty od příštího měsíce otevřít na nejméně pět dní“ v týdnu. Trestní oznámení podal největší floridský svaz učitelů a pracovníků školství FEA. Jeho předseda Fedrick Ingram sdělil, že podle členů svazu je Corcoranovo rozhodnutí „lehkomyslné“. „Myslíme si, že je to nehorázné, a také, že je to neústavní nařízení,“ řekl.

    Trestní oznámení se týká floridského guvernéra Rona DeSantise, Corcorana, šéfa okresu Miami-Dade Carlose Giméneze a také floridského odboru školství. „Nikdo si nepřeje znovuotevření škol víc než učitelé. Chceme ale, aby se to udělalo bezpečným způsobem. Nepřejeme si, aby to někoho ohrozilo,“ řekl Ingram.

  • Trump ohlásil obnovu briefingů ke koronaviru, budou v úterý

    Bílý dům obnoví pravidelné tiskové konference ke koronaviru. Oznámil to dnes americký prezident Donald Trump. Budou se konat v úterý v 17:00 místního času (23:00 SELČ). Trump připustil, že případů koronaviru v USA přibývá. „Máme navýšení případů na Floridě, v Texasu a na několika dalších místech. Zapojím se, budeme pořádat briefingy,“ řekl prezident.

    Bílý dům už pravidelná setkání s novináři ke koronaviru v minulosti pořádal, ale v květnu schůzky ukončil, když se Trump opakovaně nepohodl s novináři nebo pronesl kontroverzní výroky, například o ničení viru injekcemi dezinfekčních prostředků.

  • WHO vítá dobré zprávy o experimentální vakcíně firmy AstraZeneca

    Světová zdravotnická organizace (WHO) vítá zprávy, že experimentální vakcína společnosti AstraZeneca je bezpečná a v první fázi klinických testů na zdravých dobrovolnících vyvolává imunitní reakci. Během virtuálního briefingu vedeného z centrály organizace v Ženevě to dnes řekl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    „Gratulujeme našim kolegům za pokrok, kterého dosáhli,“ uvedl při témže briefingu krizový expert WHO Mike Ryan. „Je to pozitivní výsledek, ale ještě je třeba ujít dlouhou cestu… Nyní musíme přistoupit k rozsáhlému testování,“ dodal.

  • USA: Epicentrem nákazy je Florida

    Za nové epicentrum nákazy je v USA označována Florida, která dnes šestý den v řadě ohlásila přes 10 000 nakažených. Podle dnešních statistických údajů se nově nakazilo 10 347 lidí. Dnes stát také ohlásil 92 úmrtí, což zvyšuje počet mrtvých na Floridě na 5183. V několika desítkách floridských nemocnic už nejsou k dispozici volná lůžka na jednotkách intenzivní péče.

    Televize CBS News uvedla, že 5035 ze 6252 lůžek na jednotkách intenzivní péče je aktuálně na Floridě obsazených. Některé menší okresy prý už nemají k dispozici žádná místa určená pro vážně nemocné, těžce zasažený okres Miami-Dade County nicméně stále hlásil 23 procent volných lůžek na JIP. Na lokální úrovni se na Floridě zavádějí relativně přísná opatření včetně zákazů nočního vycházení a nařízení o povinném zakrývání obličeje. Republikánský guvernér Ron DeSantis ale zatím nevyslyšel výzvy zavést taková pravidla plošně. O víkendu dál trval na tom, že vysoké počty odhalených infekcí jsou způsobené rozsahem testování, tento argument ale nezohledňuje skutečnost, že podíl pozitivních mezi prováděnými testy v jeho státě narostl na 14 procent.

  • Největší indické aerolinky IndiGo propustí 10 procent zaměstnanců

    Největší indická letecká společnost IndiGo zruší deset procent pracovních míst. Důvodem je propad příjmů způsobený pandemií covidu-19, oznámila společnost. Přesný počet propuštěných aerolinky neuvedly, podle dostupných údajů měly na konci loňského března 23 531 zaměstnanců.

    Pandemie způsobila doposud nevídaný útlum cestování. Aerolinky po celém světě bojují o přežití a mnoho jich bylo donuceno ukončit provoz, protože nemají žádné příjmy.

  • Slibný začátek. Oxfordská vakcína proti koronaviru vytváří protilátky

    Vědci z Oxfordské univerzity dnes v prestižním časopise Lancet zveřejnili výsledky první fáze klinické studie vakcíny proti koronaviru. Zdá se být bezpečná a vytváří v těle protilátky proti nemoci covid-19.

  • Máme průlomový lék v boji s koronavirem, věří britská firma

    Předběžné výsledky klinických testů v Británii ukazují, že nový lék na koronavirus dramaticky snižuje počet pacientů, kteří potřebují intenzivní péči. Tvrdí to společnost, která lék vyvinula.

  • Lídři EU začnou čtvrtý den summitu, Michel chystá nový kompromis

    Krátce před začátkem čtvrtého jednacího dne summitu Evropské unie připravuje předseda Evropské rady Charles Michel kompromisní návrh, který má dosud rozdělené lídry přivést ke shodě na fondu obnovy ekonomik a budoucím sedmiletém rozpočtu. Část politiků dává po desítkách hodin tvrdých vyjednávání najevo, že se přiblížila shoda v klíčových otázkách celkového objemu fondu a poměru grantů a úvěrů.

  • Prodej Renaultu kvůli koronaviru v pololetí klesl o 35 procent

    Francouzské automobilce Renault klesl v první polovině letošního roku prodej aut o 34,9 procenta téměř na 1,26 milionu. Mohla za to pandemie nemoci covid-19. V červnu však již firma podle dnešního prohlášení viděla známky oživení a prudce stoupl prodej jejího elektrického modelu Zoe.

    Renault uvedl, že prudký pokles způsobilo to, že společnost má vysoké napojení na země, které ve snaze omezit šíření koronaviru přijaly přísná omezení pohybu. V Evropě se prodej firmy propadl o 41,8 procenta na 624 000 vozů.

  • Čína po půl roce otvírá kina uzavřená kvůli nemoci covid-19

    Po šesti měsících se dnes v Číně začala otvírat kina, která byla uzavřena v obavách ze šíření koronaviru. Ve většině čínských měst je nyní nízké riziko nákazy, za posledních 24 hodin zaregistrovala pevninská Čína jen 22 nových případů infekce. V Japonsku dnes počet úmrtí pacientů s nemocí covid-19 dosáhl 1 000.

  • V afghánské nemocnici se o pacienty s nemocí covid-19 starají příbuzní

    Jednotka intenzivní péče v kábulské nemocnici je noční můrou zdravotníků. Tak dnes popisuje agentura AP přední nemocnici pro pacienty s koronavirem v afghánském hlavním městě. O nemocné zde kvůli nedostatku zdravotních sester a dalšího personálu pečují členové rodiny většinou bez ochranných pomůcek, přinejlepším s nasazenou obličejovou rouškou. Rodina pacienta také často střeží kyslíkové bomby kvůli strachu, že by mu někdo toto nedostatkové vybavení mohl uzmout.

  • V Rusku poprvé od dubna přibylo méně než 6 000 nakažených za den

    Denní bilance nově nakažených koronavirem klesla v Rusku poprvé od konce dubna pod hranici šesti tisíc. Za poslední den přibylo 5 940 případů infekce, informovala dnes s odvoláním na zdravotnické úřady agentura Interfax.

    Celkově se již koronavirem infikovalo 777 486 lidí, což Rusko řadí na čtvrtou příčku na světě za Spojené státy, Brazílii a Indii.

    Za posledních 24 hodin s nemocí covid-19 zemřelo 85 osob, což je nejméně od začátku května. V součtu už komplikacím doprovázejícím toto onemocnění podlehlo v zemi se 146 miliony obyvatel 12 427 lidí.

  • V Norsku za poslední den nepřibyl žádný případ nákazy koronavirem

    Norsko nezaznamenalo za posledních 24 hodin žádný nový případ nákazy koronavirem. Informoval o tom dnes norský list Aftenposten. Nízké přírůstky v posledních dnech hlásí i další severské státy s výjimkou Švédska, které v boji s koronavirovou pandemií zvolilo volnější přístup. V posledním týdnu na švédském území přibývalo denně v průměru 350 nakažených.

    Norsko registruje od začátku epidemie 9 028 nákaz koronavirem a 255 pacientů, kteří s nemocí covid-19 zemřeli. Infikovaných přibývá v posledních dnech minimálně – v sobotu stejně jako v pátek to byly tři případy.

  • Ve Francii musí nosit roušky v obchodech, jinak hrozí pokuta

    Ve Francii od dnešního dne v rámci opatření proti šíření koronaviru platí povinnost nosit roušky v supermarketech, obchodních domech, bankách, obchodech a na vnitřních tržištích. Kdo pokrývku obličeje nebude mít, hrozí mu pokuta 135 eur (přes 3 600 Kč), připomněla opatření agentura AP.

    Až dosud Francie vyžadovala nošení pokrývek obličeje v prostředcích veřejné hromadné dopravy a v těch veřejných prostorách, kde není možné dodržovat patřičné rozestupy, například v kinech, muzeích či kostelech a mešitách.

    Ve Francii, která má zhruba 68 milionů obyvatel, si pandemie způsobená koronavirem vyžádala přes 30 000 mrtvých z více než 210 000 nakažených. Téměř polovina obětí pochází z domovů důchodců a pečovatelských domů.

  • Svět se dozví, jak slibná je vakcína proti koronaviru

    V odborném časopise The Lancet budou v pondělí uveřejněny výsledky první fáze klinických testů možné vakcíny na covid-19 vyvíjené vědci z Oxfordské univerzity. Informovala o tom agentura Reuters.

  • V Británii čekají kvůli pandemii na plánované výkony miliony lidí

    Pandemie nemoci covid-19 v Británii natolik zahltila zdravotní systém, že na plánované neakutní výkony teď čekají skoro čtyři miliony pacientů a do konce roku by se jejich počet mohl vyšplhat až k deseti milionům. S odvoláním na údaje konfederace manažerů státního zdravotnického systému NHS o tom napsal list The New York Times.

    V Británii byly už před začátkem epidemie čekací doby na některé plánované operace poměrně dlouhé – každý šestý pacient čekal na výkon déle než 18 týdnů. Od dubna do května se sice počet lidí čekajících na ošetření snížil na 3,84 milionu, to ale odborníci připisují tomu, že během vrcholící epidemie zdravotníci často neakutní pacienty vůbec nevyšetřovali, a další lidé tedy na čekací listiny nepřibývali.

  • V Německu mají 249 nových případů koronaviru

    V Německu za uplynulý den přibylo 249 nových případů nákazy koronavirem, celkem se tak v zemi od začátku epidemie infikovalo téměř 202 000 lidí. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Dva lidé na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřeli, a počet obětí tak dosáhl 9 086.

  • V USA opět přibylo přes 60 000 nakažených

    V USA se v neděli potvrdila nákaza koronavirem u více než 60 000 lidí, uvedla dnes s odkazem na vlastní data agentura Reuters. Je to méně než v několika předchozích dnech. Dosud rekordní denní přírůstek infikovaných zaznamenaly úřady ve čtvrtek, kdy bylo nových případů přes 77 000.

    Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se od začátku pandemie ve Spojených státech virem SARS-CoV-2 nakazilo přes 3,76 milionu lidí, více než 140 000 z nich zemřelo.

Reklama

Hlavní zprávy