Hlavní obsah

Nákaza se vrací na nejrizikovější místa. Pronikla do domova seniorů v Havířově

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Domovy pro seniory patří mezi nejrizikovější místa. V minulosti se tam koronavirus šířil dramaticky.

Reklama

Podle ředitele Domova seniorů Havířov se aktuálně čeká na výsledky plošného testování. Zatím si pozitivní výsledek testů vyslechli dva klienti a dva pracovníci.

Článek

Celkově čtyři nakažené, dva seniory a dva zaměstnance, hlásí Domov seniorů Havířov, který provozuje dvě střediska – Helios a Luna. Podle ředitele Milana Dlábka proběhlo plošné testování zhruba stovky lidí a aktuálně se čeká na výsledky.

„Personál používá respirátory, zavedli jsme opatření na odděleních, kde byli nakažení,“ vypočítává nová opatření ředitel Dlábek pro Seznam Zprávy a dodal, že řeší i plošnou dezinfekci.

Právě domovy pro seniory přitom patří z pohledu koronavirové pandemie mezi nejrizikovější. Už na jaře statistiky potvrzovaly, že právě senioři v ústavech jsou ohroženější než ti, co žijí v domácím prostředí. A to i proto, že se v ústavech dokázal koronavirus šířit rychle a prakticky nekontrolovatelně.

Ani u aktuálního případu v Domově seniorů Havířov není podle ředitele jasné, jak se nákaza do areálu dostala. Od března prakticky nepřetržitě v obou domech platí mimořádná opatření, která měla nákaze zabránit.

„Osobně si myslím, že to byl někdo z personálu, který neměl žádné příznaky,“ uvažuje ředitel domova Milan Dlábek.

Samotná Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje zatím k případu nechce uvádět podrobnější informace.

Reklama

Doporučované