Hlavní obsah

Nakažených hodně přibude, ale zlom má přijít za pár dní. Sledujte číslo R

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Omezení pohybu lidí, povinné nošení roušek. „Do konce příštího týdne by měl být vidět efekt,“ říká Jan Kulveit, expert z Oxfordu.

Reklama

K nedělnímu ránu bylo v Česku diagnostikováno 1047 lidí s virem COVID-19, ve skutečnosti je však nakažených několikanásobně víc. Jan Kulveit, expert zabývající se globálními riziky na univerzitě v Oxfordu, ale odkazuje na jiný důležitý údaj, takzvané reprodukční číslo „R“. To je momentálně 1,9, podle Kulveita by ale mělo do dvou týdnů („Doufejme!“) klesnout až pod 1. A to bude příznak, že epidemie koronaviru se dostala pod kontrolu.

Článek

Reprodukční číslo „R“ udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden nakažený. Jakmile je číslo vyšší než jedna, nákaza exponenciálně roste, jakmile se číslo sníží pod jedničku, nad epidemií začínáme vyhrávat.

Až číslo klesne pod 2 a čtyři dny tam zůstane

„Karanténa pro celou republiku se zavedla před týdnem, tedy lidé teď omezili své kontakty. Můžeme doufat, že do konce příštího týdne by měl být vidět nějaký efekt,“ říká Jan Kulveit, který se účastní jako konzultant projektu Covid19.cz, v němž se sdružilo několik technologických firem, včetně Seznamu, vyvíjejících strategie a mobilní aplikace pro účinný boj s nákazou.

INFORMACE O COVID-19

To, že odhad čísla „R“ tento týden startoval na 2,5, v pátek ráno klesl na 2 a v pátek večer už byl zase na 2,3, podle něj o ničem moc nesvědčí. Důležité bude, až číslo klesne pod dvojku a třeba tam čtyři dny zůstane. „To pak bude signál, že se něco změnilo. Že karanténa zabrala.“

Současná čísla, a to i zveřejňované údaje o počtu nakažených, vypovídají o stavu nákazy, který byl před vyhlášením karantény o půlnoci 15. března, to znamená, že v sobě nezohledňují to, jak karanténa omezila šíření infekce.

Dnešní čísla o mrtvých = epidemie před 3 týdny

„To je dané tím, že když se dneska někdo nakazí, tak bude mít příznaky zhruba za pět dní a potom to ještě může trvat, než někam zavolá a otestuje se. Takže všechna ta čísla jsou zpožděná za skutečným stavem epidemie,“ říká Jan Kulveit. Proto bude určující, jaké bude číslo „R“ ke konci příštího týdne. Pak bude možné říct, jestli přijatá opatření vedoucí k izolaci lidí (zavření škol, zákaz hromadných akcí, uzavření řady obchodů, omezení pohybu osob na veřejnosti) pomohla.

O čem vlastně číslo „R“ vypovídá?

Názorné je představit si jej jako součin čtyř faktorů:

1. Jak dlouho je nakažený infekční

2. Kolik má za den kontaktů s dalšími lidmi

3. Jaká je pravděpodobnost přenosu během jednoho kontaktu

4. Jaká je citlivost k infekci

„Reprodukční číslo nebo faktor růstu je pro mě podstatnější údaj než počty nově potvrzených nakažených či počty mrtvých. Protože než někdo zemře, tak průměrná doba od chvíle, kdy se nakazil, je kolem dvaceti dní. Takže pokud se někdo dívá na počet mrtvých, tak se vlastně dívá na stav epidemie přibližně před třemi týdny,“ uvádí Jan Kulveit.

Počty nakažených a bohužel i mrtvých teď podle něj porostou. „My nyní potřebujeme zmenšit tu rychlost, s jakou se nákaza šíří. Ideální je, aby se od každého nemocného nakazil méně než jeden člověk. To nám ukáže reprodukční číslo menší než 1. Jakmile tam budeme, tak bude jasné, že se postupně epidemie zmenší.“

V tu chvíli stát podle něj může zmírnit plošná opatření omezující pohyb všech osob a může se víc soustředit na cílená opatření, trasování kontaktů nově nakažených lidí a jejich dočasnou izolaci.

Ve Wu-chanu je dnešní „R“ kolem 0,3

Vývoj reprodukčního čísla je podle Kulveita podobný v mnoha evropských zemích, kde se zatím nákaza koronaviru projevila, to znamená počáteční fáze infekce bývá kolem 2 až 3 s průměrem kolem 2,5 (jeden nakažený nakazí v průměru dva a půl dalších lidí), po zavedení přísných opatření bude číslo klesat.

„V počáteční fázi to měli v čínském Wu-chanu podobně, po zavedení všech možných opatření se dostali na R kolem 0,3.“

Tato situace se podle něj stále nedá nazvat koncem epidemie, ale můžeme mluvit o tom, že epidemie „exponenciálně klesá“.

„Pokud česká opatření zaberou, tak jsme za chvíli také pod 1. Třeba za tři týdny bude číslo ‚R‘ kolem 0,5. To by byla skvělá situace,“ říká Jan Kulveit. Dodává, že v tu chvíli sice můžeme evidovat tisíce nakažených a bohužel už i mnoho mrtvých, nicméně číslo „R“ bude signálem, že jsme na správné cestě.

Rozhovor s Janem Kulveitem o tom, jak se dají propočítávat matematické modely pandemií, proč na tu současnou nebyl celý svět připraven a jak dlouho nás bude boj s koronavirem v příštích měsících dál omezovat, přineseme zítra.

Reklama

Doporučované