Hlavní obsah

Nakažených koronavirem přibývá, důležitá statistika je však uklidňující

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Počet hospitalizovaných osob v těžkém stavu kvůli onemocnění covid-19 se za poslední týden zvýšil. Oproti dubnu ale zůstává nízko a ve srovnání s ostatními zeměmi si Česko také vede dobře.

Článek

I když se počet nových denních případů zvyšuje a klouzavý průměr již dosahuje nejvyšších hodnot z dubna, jedno číslo zůstává stabilně nízko. Jedná se přitom o jedno z nejdůležitějších - počet lidí, kteří kvůli covid-19 musí být hospitalizovaní. Zároveň je v České republice nadprůměrný počet nemocničních lůžek na 100 tisíc obyvatel.

Sedmidenní průměr nových případů se momentálně pohybuje těsně pod 250 za den. Jde o prakticky stejné hodnoty, jako v dubnu, kdy tento nárůst doprovázelo i vysoké číslo hospitalizací. Pohybovalo se v rámci několika stovek, zatímco nyní se stabilně drží mezi 100 a 130.

Zároveň také zůstává stejný i poměr hospitalizovaných v těžkém stavu. Momentálně tak čísla Ministerstva zdravotnictví říkají, že zhruba čtvrtina hospitalizovaných je v těžkém stavu nebo s vysokou péčí.

Z dat tedy vyplývá, že na jednu stranu je počet hospitalizovaných v současné době podstatně nižší než v dubnové špičce, podíl osob v těžkém stavu se ale stále pohybuje na podobném poměru. Vypadá to, že se tak na nemocniční lůžko nedostane tak velké množství lehkých případů a když už je někdo hospitalizován, tak je větší pravděpodobnost, že mu bude poskytnuta intenzivní péče.

Když těžké případy přepočteme místo hospitalizovaných na celé množství aktuální probíhajících případů, tak dostaneme číslo 0,6 %. V porovnání s ostatními zeměmi na tom Česká republika v této metrice dobře. Z osmdesáti zemí s nejvyšším počtem vážných případů je Česko v poměru vážných případů vůči aktivním na 55. místě.

Česko má navíc v EU nadprůměrný počet nemocničních lůžek v přepočtu na obyvatelstvo. Podle Eurostatu naše země disponuje 411 lůžky na 100 tisíc obyvatel, zatímco průměr EU dělá 372,2. Statistice vévodí Bulharsko s Německem v těsném závěsu.

Ze statistik tak vyplývá, že v porovnání s jinými zeměmi zvládají Češi koronavirus častěji s mírným nebo velmi lehkým průběhem. Zároveň jsou v republice kapacity nemocničních zařízení připravené na to, kdyby se situace měla zhoršit.

Reklama

Související témata:

Doporučované