Hlavní obsah
Online

Další nakažené hlásí Austrálie a Malajsie. Na Bulovce zůstává pět lidí

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní opatření v hlavním městě Malajsie Kuala Lumpur. Země zatím hlásí 14 nakažených.

Reklama

aktualizováno •

Počet nakažených koronavirem dále stoupá. Čína nově hlásí více než 24 500 nakažených. První oběť hlásí Hongkong, za hranicemi pevninské Číny tak na koronavirus zemřeli již dva lidé. Celkem nákaze doposud podlehlo 492 lidí.

Článek

Skokový nárůst v počtu nemocných se dá připsat důkladnějším kontrolám čínských zdravotníků, kteří často započítají i pacienty s mírnějšími projevy nemoci, myslí si podle agentury AP odborník WHO David Heyman. Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že počet potvrzených případů bude dál stoupat, protože tisíce odebraných vzorků se zkoumají.

Vedle Číny jsou koronavirem nejvíce zasažené tři asijské země: Thajsko (25 případů výskytu), Singapur (24) a Japonsko (23). Prakticky všechny oběti oznámila pevninská Čína, po jednom mrtvém registrují úřady v Hongkongu a na Filipínách. Na virus umírají podle čínských úřadů převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím.

Čeští občané, kteří se vrátili z čínského Wu-chanu, v pondělí podstoupili testy v Nemocnici Na Bulovce. Nákaza se u nich nepotvrdila.

Okolo 3700 lidí v úterý uvázlo v Japonsku na výletní lodi poté, co testy u jednoho z pasažérů odhalily nákazu.

  • Podezření na koronavirus v New Yorku

    Dvě osoby sledují zdravotníci v New Yorku kvůli možné nákaze novým koronavirem. Jde o pátý případ podezření na území města, u jedné osoby vyšel test negativně, u zbývajících čtyř se na výsledky čeká a jsou pod dohledem zdravotníků.

  • První pacienti v nových nemocnicích ve Wu-chanu

    První skupina pacientů s „mírnými syndromy“ koronaviru dorazila do jedné z dočasných nemocnic ve Wu-chanu. O každých padesát pacientů se postarají čtyři lékaři a dvanáct sester. Nemocnice v následujících dnech ubytuje na 800 pacientů, informuje čínský deník People's Daily.

  • Prázdné regály obchodů v Hongkongu

    V Hongkongu vyvolal nový koronavirus paniku a lidé vykupují hygienické potřeby. Po už delší dobu vyprodaných rouškách mizí z obchodů i papírové kapesníky nebo toaletní papír.

  • Spojené státy hlásí dvanáctého nakaženého

    Dvanáctý potvrzený případ nákazy koronavirem v USA ohlásilo ministerstvo zdravotnictví ve Wisconsinu. Z ostatních jedenácti potvrzených případů bylo šest v Kalifornii, jeden v Massachusetts, jeden ve státě Washington, jeden v Arizoně, dva v Illinois a jeden ve Wisconsinu.

  • Američané pomůžou s testováním na nákazu koronavirem

    Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) dopraví do Wu-chanu 200 testovacích souprav do čínských laboratoří a dalších 200 testovacích souprav do mezinárodních laboratoří. Každá souprava může otestovat 700 až 800 vzorků pacientů.

  • Golfové PGA Tour se přesouvá do Indonésie

    PGA Tour Series-China přesunula kvůli koronaviru svůj globální kvalifikační turnaj z Číny do Indonésie. „Zdraví a pohodlí našich hráčů, zaměstnanců, fanoušků a všech, kteří jsou spojeni s turnaji PGA Tour v Číně, jsou pro nás nanejvýš důležité. Budeme i nadále sledovat, co se v Číně děje a jak to může ovlivnit začátek naší sezony,“ řekl Greg Carlson, výkonný ředitel PGA Tour v Číně. Turnaj je stanoven na 25.–28. února.

  • K nakažení stačí patnáct sekund

    Muž ve městě Ning-po na východě Číny se koronavirem nakazil poté, co strávil pouhých patnáct sekund vedle nakaženého u stánku na trhu. Obě osoby v té době neměly na obličeji roušku. Ning-po od čtvrtka zastaví provoz metra.

  • WHO: Pojmenování virů je citlivou záležitostí, nepoužívejte geografická označení

    Nový koronavirus s krkolomným označením 2019-nCoV stále nemá svůj zažitý název, jako tomu bylo v případě dřívějších nových typů virů, které svými epidemiemi upoutaly celosvětovou mediální pozornost. Pojmenování virů je citlivou záležitostí, Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučuje mimo jiné geografická označení. Média přesto často hovoří například o wuchanském viru, upozorňuje agentura AP.

  • Rekordních 24 hodin

    „Za posledních 24 hodin jsme zaznamenali nejvíce případů nákazy za jediný den od začátku epidemie,“ řekl generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom ve středu na tiskové konferenci k nejnovějšímu vývoji epidemie koronaviru. Adhanom potvrdil, že v Číně bylo zaznamenáno 24 363 případů a 490 úmrtí.  Malý počet infekcí mimo Čínu podle šéfa WHO poskytl „příležitost zabránit tomu, aby tato epidemie přerostla v globální krizi“.

  • Dva lidé v běžném letu do USA s příznaky koronaviru

    Dvě osoby z letu z Wu-chanu do Spojených států zdravotníci testovali pozitivně na koronavirus. Nikdo ze spolucestujících se ale podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí nenakazil. Obě osoby jsou mezi jedenácti potvrzenými případy nákazy koronavirem na území USA. Případ je podle CNN zajímavý proto, že oběma cestujícím bylo i přes viditelné příznaky umožněno nastoupit do letadla.

  • Stovka studentů americké univerzity nemusí do karantény

    Více než sto studentů Princetonské univerzity v americkém New Jersey, kteří v posledních 14 dnech navštívili Čínu, bylo vyšetřeno zdravotnickými pracovníky univerzity. Ti rozhodli, že není nutné studenty umístit do karantény. „Žádný student nebyl nemocný nebo nevykazoval příznaky,“ řekl mluvčí univerzity Ben Chang americké CNN. „Jen několik studentů naznačilo, že chtějí zamířit do karantény. Univerzita jim bude nápomocná,“ oznámil zástupce univerzitního mluvčího Michael Hotchkiss.

  • Svět nemůže koronavirus porazit bez solidarity, říká šéf WHO

    „Víme, 675 milionů dolarů je hodně peněz, ale je to mnohem méně než účet za následky, kterému budeme vystaveni, pokud nyní nebudeme investovat do boje s koronavirem,“ řekl na tiskové konferenci generální ředitel WHO Tedros Adhanom. Podle něj svět nemůže koronavirus porazit bez solidarity – politické, technické i finanční.

  • Adidas v Číně zavírá prodejny

    Adidas uzavírá „významný počet“ obchodů v Číně kvůli koronaviru, uvedla německá sportovní společnost ve středu ve svém prohlášení. Společnost má v Číně okolo dvanácti tisíc prodejen včetně franšízových obchodů. Adidas také potvrdil, že virus má v současné době negativní dopad na ekonomické operace společnosti v Číně. Dodal ale, že je příliš brzy na posouzení závažnosti těchto dopadů, píše CNN.

  • Jsme tu pro Čínu, zní z USA

    Koronavirus v Číně je „velmi nebezpečný a znepokojující“ a Spojené státy musí „udělat vše, co je v jejich silách, abychom ho porazili“, řekl ve středu americký poradce pro národní bezpečnost Robert O'Brien. „Jsme tu pro Číňany,“ dodal O'Brien.

  • Bulovka je připravena i na další případy

    Nemocnice Na Bulovce je podle lékařky Kristýny Herrmannové připravena i na případné další případy podezření na koronavirus. Klinika má 100 lůžek, teď jsou obsazená jinými pacienty. „Pokud by bylo třeba, můžeme to řešit operativně,“ dodala. Další pacienti s podezřeními se nesvážejí na Bulovku, ale jsou v krajských nemocnicích.

  • Další dva Malajsijci mezi nakaženými

    Malajsie hlásí nové dva případy nákazy novým typem koronaviru. Po evakuaci z Wu-chanu vyšly pozitivně testy na přítomnost koronaviru u 45letého muže a jeho devítiletého syna. V zemi už je dvanáct případů nákazy, devět z nich jsou ale čínští občané. Ani jeden z pacientů neprojevoval po příletu žádné příznaky.

  • Austrálie hlásí čtrnáctý případ nákazy

    Australský stát Queensland ve středu oznámil čtvrtý případ nákazy, celkově se na australském území jedná už o čtrnáctou infikovanou osobu. V univerzitní nemocnici v Southportu lékaři hospitalizovali 37letého čínského muže, který byl součástí turistické skupiny, u které se koronavirus vyskytl už dříve, informuje americká CNN. Podle vyjádření nemocnice je muž mimo ohrožení života.

  • Největší společnost v oboru ruší zámořské plavby z Číny

    Royal Caribbean oznámila zrušení zámořské plavby z Číny. Opatření bude platit nejméně do března. Jde o společnost s největším ziskem ze zámořských plaveb na světě, co do počtu zákazníků je celosvětově na druhém místě.

  • V Česku se testovalo na koronavirus 50 lidí, všichni negativní

    V Česku se podle informací na webu ministerstva zdravotnictví do úterý testovalo na koronavirus 50 lidí. Výsledky všech testů byly negativní včetně pěti osob, které byly o víkendu evakuovány z ohniska nákazy Wu-chan v Číně. Celosvětově je nakaženo více než 24 tisíc, zemřelo téměř 500 lidí. V Evropě jsou zhruba dvě desítky nakažených.

    Mezi testovanými v tuzemsku byli jak turisté, zejména čínští, kteří v zemi pobývali a měli příznaky podobné chřipce, tak také Češi, kteří se v posledních týdnech vrátili z Asie.

Reklama

Hlavní zprávy