Hlavní obsah

Koronavirus v Česku potvrzen není. Pět lidí zůstává Na Bulovce v karanténě

Kvůli koronaviru i právě probíhající chřipkové epidemii svolali lékaři Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce tiskovou konferenci.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V pražské Nemocnici Na Bulovce zůstává v karanténě pět Čechů, které se podařilo evakuovat z čínského Wu-chanu. Koronavirus se u nich dosud nepotvrdil. Celosvětově se ale nákaza dál šíří – nemocných je přes 24 tisíc, téměř 500 jich zemřelo.

Článek

Pět evakuovaných Čechů z Číny budou lékaři pražské Nemocnice Na Bulovce znovu testovat na nový typ koronaviru jen v případě, že se u nich objeví příznaky. Dvakrát denně se jim měří teplota. Novinářům to dnes řekly ředitelka Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdenka Jágrová a lékařka Kliniky infekčních, parazitálních a tropických nemocí Kristýna Herrmannová. Do úterý bylo v Česku vyšetřeno 50 lidí, z nich 17 na Bulovce. Výsledky všech byly negativní. V Číně onemocnělo přes 24 000 lidí, zemřelo kolem 500.

V noci na pondělí bylo na Bulovku převezeno pět lidí, kteří byli evakuováni z Číny. Podle lékařky Herrmannové se jim daří dobře a jsou bez příznaků. Další testy tak nemocnice plánuje jen při výskytu příznaků, tedy horečky, bolesti svalů nebo kašle. U většiny nemocných se koronavirus projevil do deseti dní. „Dva, co tam byli na podnikové stáži, už posledních 14 dní nechodili do práce, student byl také izolován,“ uvedla Jágrová k možnému riziku.

Dosud byli umístěni na společných pokojích. „Do hodiny budou přemístěni na prázdné pokoje, budou mít možnost většího pohybu i po chodbě a víc soukromí,“ uvedla Herrmannová. Pokoje měla nemocnice uzavřené kvůli nedostatku personálu.

Návštěvy mají obecně zakázané, měli ale jednu výjimku. „Mohli vidět jednoho ze své rodiny, navíc šlo o zdravotníka. Ne všichni to využili, protože tu příbuzné ani nemají,“ uvedla Jágrová. Podle ní musela mít žena ochranný oblek, respirátor a mohla jen mezi dveře.

Nemocnice je podle Herrmannové připravena i na případné další případy podezření na koronavirus. Klinika má 100 lůžek, teď jsou obsazená jinými pacienty. „Pokud by bylo třeba, můžeme to řešit operativně,“ dodala. Další pacienti s podezřeními se nesvážejí na Bulovku, ale jsou v krajských nemocnicích.

Podle lékaře z infekční kliniky Bulovky Milana Trojánka není důvod k panice. „Vypadá to, že onemocnění se šíří lépe než SARS a MERS. Dopad se ale zdá být nižší, protože smrtnost je zatím relativně nízká. U řady pacientů probíhá onemocnění nekomplikovaně,“ vysvětlil.

Koronavirus byl mimo jiné diagnostikován jednomu z devíti Belgičanů, se kterými Češi z Wu-chanu cestovali v letadle.

České úřady evidují ještě více než 100 občanů Česka, kteří se chtějí z Číny do vlasti vrátit. Ani jeden z nich ale není v ohnisku nákazy koronavirem. Pokud by se nestihli vrátit před nedělním přerušením leteckých spojů s Čínou, stát bude připraven vyslat pro ně vládní speciál.

V Česku zatím byly všechny výsledky testů na koronavirus negativní. Odborníci jich zatím provedli skoro 50.

Bojový plán

Kdyby se u některého z testovaných koronavirus rozvinul, má klinika sofistikovaný plán, jak se o něj postarat a zároveň ochránit okolí.

„V podstatě máme algoritmy, které jsme nyní aktualizovali právě kvůli tomuto onemocnění. Záleží přitom samozřejmě i na klinickém stavu pacienta,“ popsala už dříve pro Seznam Zprávy primářka kliniky Hana Roháčová. Na rozdíl od eboly nemocní nemusejí zůstat ve speciálním bioboxu, ale pouze na izolovaném pokoji.

Smí k nim jenom zdravotníci vybavení ochrannými prostředky. Pro infekční pacienty mají v nemocnici připraveno několik lůžek a kapacitu mohou v případě potřeby navýšit.

Šíření nákazy

Počet nakažených koronavirem v Číně stoupl na 24 324. O středeční bilanci informovaly čínské úřady. Počet mrtvých rovněž vzrostl, o několik desítek na 490.

Onemocnění zatím mimo Čínu podlehl jeden člověk v Hongkongu a jeden na Filipínách. Na virus umírají převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím, uvedly čínské úřady. Z dosavadních obětí jich 80 procent bylo starších 60 let a přes 75 procent jich mělo další zdravotní problémy.

Skokový nárůst v počtu nemocných se dá připsat důkladnějším kontrolám čínských zdravotníků, kteří často započítají i pacienty s mírnějšími projevy nemoci, myslí si podle agentury AP odborník WHO David Heyman.

Reklama

Doporučované