Hlavní obsah
Online

Blatný: Nečekejte, že se v budoucích třech týdnech něco změní

Tisková konference ministerstva zdravotnictví.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Rizikové skóre šíření epidemie covidu-19 připravené ministerstvem zdravotnictví bude každý den uvádět jedno číslo od nuly do 100. Bude celoplošné i stanovené pro jednotlivé kraje. Bude také označeno barevně na škále od zelené přes žlutou po červenou. Tabulka souvisejících opatření bude hotová do pondělí, bude se dál připomínkovat a používat se bude od příštího týdne.

- „Nepočítejme, že se něco další dva nebo tři týdny zásadně změní. Počítejme s tím, že to zhruba po třech týdnech budeme připraveni strukturovaně měnit, když se budeme všichni chovat zodpovědně,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný v pátek.

- Stále probíhá poměrně masivní šíření nákazy. A byť nedochází k eskalaci a nenaplňují se ty nejvíce rizikové scénáře, tak situace určitě není vyřešená nebo nějak zvládnutá, prohlásil v pátek ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

- Za pátek v Česku přibylo zatím 5 843 nakažených. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizování, je 8 276 a 1 180 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných se oproti včerejšku zvýšil o 40. V minulých dnech prudce poskočila čísla uzdravených, v současné době je jich podle statistiků téměř 215 tisíc.

  • Děti nemají čím psát. Nechte nás otevřít papírnictví, zlobí se majitelka

    V říjnu vláda opět po půl roce zpřísnila opatření a zakázala maloobchodní prodej až na pár výjimek. Mezi nimi však chybí papírnictví, která prodávají potřeby pro školáky. Obzvlášť na malých městech to způsobuje problémy.

  • Komentář: Ve válce s covidem jsme zalezli do zákopů

    Klíčovou vlastností příštích týdnů je trpělivost. Dny se krátí, lidé už mají omezení a špatných zpráv plné zuby a jsou vděčni za každý záblesk na lepší časy. Kdy budeme rozvolňovat? Kdy se vrátíme k normálnímu životu, děti do škol? A co Vánoce? Bohužel. To hlavní je nazývat věci pravými jmény, což se mimochodem tandemu Blatný–Dušek na zmíněné tiskové konferenci celkem dařilo. Protože to nedokázala vláda už v létě, jsme tam, kde jsme.

    Více v komentáři Jana Lipolda

  • Ministerstvo povolilo start hokejové extraligy

    Hokejová extraliga dostala výjimku od Ministerstva zdravotnictví a po téměř měsíční koronavirové přestávce se může hrát. Soutěž opět začne čtyřmi zápasy v sobotu. Všechny týmy se do extraligy zapojí v pondělí, kdy je na programu kompletní 15. kolo.

  • Feri si u Babiše vydupal Covid portál. S dobrovolníky ho vytvořili za 14 dní

    Skupina dobrovolníků by ještě dnes měla spustit nový Covid portál, který by měl veřejnosti přinést odpovědi na všechny otázky týkající se pandemie a s ní spojených vládních nařízení. Tři čtvrtě roku od prvního nakaženého v Česku.

    Více v článku Michaely Rambouskové

  • Za pátek zatím přibylo 5843 nakažených

    Za pátek v Česku přibylo zatím 5843 nakažených. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 8276 a 1180 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných se oproti včerejšku zvýšil o 40. V minulých dnech prudce poskočila čísla uzdravených, v současné době je jich podle statistiků téměř 215 tisíc.

    Více v následujícím článku

  • Berbra převezli do brněnské vazební nemocnice. Kvůli infekci covidu-19

    Fotbalový šíbr Roman Berbr má další problém. Poté, co se rozjelo jeho trestní stíhání, přišel o své volené fotbalové funkce. Navíc je vyšetřován vazebně. A do toho přišel i pozitivní test na covid-19. Museli ho přemístit do Brna.

    Více v následujícím článku

  • Profesionální kluby budou moci čerpat peníze z programu COVID Sport 2

    Profesionální sportovní kluby se dočkaly. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Národní sportovní agenturou vypsalo dotační program COVID Sport 2, ze kterého budou moci být alespoň částečně uhrazeny škody, které profesionálním klubům způsobila vládní opatření směřovaná k boji proti šíření covidu-19. Dotační program již schválila i Evropská komise. O dotační pomoc z něj mohou žádat kluby dvou nejvyšších soutěží ve fotbalu a ledním hokeji. A také prvoligové profesionální kluby basketbalu, házené, volejbalu a nově i florbalu a futsalu.

  • Benešovská nemocnice vozí pacienty do jiných krajských zařízení

    Benešovská nemocnice se kvůli nárůstu počtu pacientů s covidem-19 ocitla na hraně kapacity. Problémem je nedostatek personálu, chybějí především sestry intenzivní péče. Nemocnice proto využívá kapacitu jiných krajských zařízení a převáží k nim pacienty v kritickém stavu. Pokud se nárůst počtu pacientů s covidem-19 o víkendu nezpomalí, příští týden se budou muset do jiných zařízení přemisťovat i pacienti na standardních lůžkách.

  • Koronavirus negativně ovlivnil cesty dvou třetin Čechů

    Koronavirová krize negativně zasáhla do cestovatelských plánů dvou třetin Čechů, polovina přitom plánovanou cestu do zahraničí zcela zrušila. Většinu lidí odrazují především vládní opatření v jednotlivých státech, do budoucna však zájem lidí o cestování přetrval. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kiwi.com. Koronavirová pandemie cestování výrazně omezila po celém světě. Aerolinky zejména na jaře postupně zrušily drtivou většinu svých linek. Na podzim se situace opakuje, i když prozatím v menším měřítku. Zrušení letu tak letos podle průzkumu letos zažila pětina respondentů. Stejná část oslovených se pak s ohledem na problémy v letecké dopravě dočasně uchýlila k té pozemní.

  • Konání sportovních akcí je výjimka. Bude to kontrolováno

    „Zatím jsme povolili jednorázové akce, které mají určit výjimku. Včera proběhl zápas Slavie s Nice a to získalo výjimku z krizového opatření vlády. Máme ještě jednání k detailům s předsedou Národní sportovní agentury a ještě dnes podepíšu několik výjimek pro několik sportů. Jde o fotbalovou a hokejovou ligu i další ligy, kde se pohybují profesionální hráči,“ řekla v pátek k povolení konání některých sportovních akcí hygienička Jarmila Rážová. Ministr Blatný dodal, že povolení pro některé sportovní události je opravdu „výjimkou“ a bude kontrolováno.

  • Blatný: Nečekejte, že se v budoucích dvou třech týdnech něco změní

    „Nepočítejme, že se něco další dva nebo tři týdny zásadně změní. Počítejme s tím, že to zhruba po třech týdnech budeme připraveni strukturovaně měnit, když se budeme všichni chovat zodpovědně,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný v pátek na tiskové konferenci, kde zároveň představil nový systém nastavování opatření proti šíření epidemie podle stavu rizika.

  • Plán testování seniorů se protahuje: Dodržujeme předpisy, vysvětlil Blatný

    „Důvod, proč se situace prodlužuje, je, že žijeme v právním státě. Ani v nouzovém stavu nejde překračovat právní normy. Musíme zajistit, aby někdo mohl testy nakoupit a poskytnout. Jde tedy o přesun financí z veřejného zdravotního pojištění. Podle mých informací během pátečního rána byla finalizována smlouva všemi pojišťovnami,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Ten nemá zatím informaci, zda byla už smlouva podepsána, proto je možné, že budou některá zařízení testovat později než plánovaného 9. listopadu.

  • Blatný představil nové skóre rizik. Každý den bude nové, slíbil

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný v pátek na tiskové konferenci představil nové skóre, podle kterého by se měla zavádět konkrétní opatření. To by mělo být neustále dostupné na stránkách ÚZIS.

    Skóre bude hodnoceno barevnou škálou v rozsahu od 0-100. Poskytovat informace bude jak celoplošně, tak pro jednotlivé kraje. „Každý z nás dostane denně jedno číslo, které bude kvantifikovat riziko. Na něj bude navázáno konkrétní opatření. Budu vědět, že při riziku 20 % je aktivováno opatření číslo dvě. Ve chvíli, kdy se riziko přiblíží 40 %, bude aktivováno opatření číslo tři,“ vysvětloval Blatný.

    Na opatřeních podle něj aktuálně pracuje epidemiologická a hygienická skupina ministerstva, tak i jednotlivé resorty, kterých se budou týkat. Zapojeni jsou i statistici.

    Skóre by se mělo počítat podle čtrnáctidenní incidence na sto tisíc obyvatel, čtrnáctidenní incidence na sto tisíc obyvatel v populaci seniorů, která nejvíce zatěžuje nemocnice, dále podle reprodukčního čísla a pozitivity testů.

    Stupně opatření budou mít pět úrovní, které budou zahrnovat celou společnost. „Od průmyslu přes školství po kulturu,“ dodal Blatný. Tabulka s opatřeními by podle něj měla být k dispozici koncem příštího týdne. Blatný zároveň dodal, že nějaký druh opatření bude platit ještě měsíce.

    V současné době se podle Blatného pohybujeme v nejvyšších kategoriích budoucího systému. Opatření s nimi spojená podle ministra nejsou bez aktuálního nouzového stavu možná.

  • Model optimistický: Jak to bude, když se lidé hodně omezí

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    Možný vývoj epidemie - optimistický.

    „Tento model popisuje situaci, když všichni a zodpovědně začneme naplňovat opatření - snížíme kontakty, zvýšíme procento home office, budeme se chovat zodpovědně. Pak se můžeme blížit tomuto modelu,“ komentoval ministr Blatný model, jak by mohlo dojít k rychlému zlepšení situace. Lidé by se ale museli omezit více než dosud.

  • Nakažených zdravotníků je stále moc. Myslete na ně, vyzval Blatný

    „Denně je průměrně na intenzivní péče přijímáno okolo 140-150 pacientů,“ řekl v pátek na tiskové konferenci ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Podle něj je hlavním cílem aktuálních opatření snížit nápor na nemocnice. V nich je podle šéfa Klinické skupiny COVID Vladimíra Černého aktuálně 8276 pacientů a systém lůžek je stále enormně zatížen, vysvětlil Černý.

    Podle Ladislava Duška navíc stále trvá problém s množstvím nákaz mezi zdravotníky. „Je to limit, který může omezit dostupnost péče docela podstatně. Aktuálně je to 13 800 zdravotnických pacientů,“ upřesnil.

    Ministr Blatný dodal, že situace je stabilizovaná, ale není prostor na nadměrný optimismus. „Čím více budeme opatření dodržovat, tím kratší dobu budou trvat. Je to jenom o osobní odpovědnosti. Mysleme na přetížené zdravotnictví,“ upozornil ministr a poděkoval všem pečujícím nejen o covid pacienty.

  • Model realistický: Epidemie bude brzdit jen velmi pomalu

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    Možný vývoj epidemie.

    „Tento graf ukazuje, jak se bude situace vyvíjet, když se budeme chovat tak, jak se chováme teď, neřkuli ještě hůř,“ uvedl ministr Blatný.

    „Toto je model realistický. Tedy že budeme epidemii brzdit velmi pomalu,“ řekl šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

  • Epidemie brzdí pomalu. Pokud se to nezlepší, budeme to řešit, říká Blatný

    „Šance zabrzdit rychle tady skutečně je, ale realita vypadá jinak. Dochází k pomalému brzdění epidemie a za těchto okolností by brzdění probíhalo celý listopad,“ řekl v pátek na tiskové konferenci ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

    Když všichni začneme zodpovědně dodržovat doporučení, zvýšíme procento home office a snížíme kontakty, může dojít k lepšímu scénáři, vysvětlil dále ministr zdravotnictví Jan Blatný. Současná situace tomu ale nenasvědčuje. „Jestliže to nevezmeme vážně, budeme se tím muset zabývat,“ dodal.

  • Situace není zvládnutá ani vyřešená, říká Dušek

    „Situace teď určitě není vyřešená ani zvládnutá. My vidíme jen to, co se testuje a měří, ale v populaci je velký podíl nákaz, které testy nevidíme,“ řekl v pátek na tiskové konferenci ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Podle Duška je ale testovací objem veliký a umožňuje srovnávat časové trendy.

    Účinek opatření podle Duška pozorujeme na stagnaci šíření nákazy. Před 14. 10. byly nárůsty v desítkách procent a dnešní situace ukazuje na mírný pokles. „Je ale závažné sdělení, že pozitivita testovaných je stále vysoká,“ dodal Dušek. Nejlépe si podle něj v podílu nákaz aktuálně vede Praha.

  • Za čtvrtek se obvolalo přes 22 tisíc lidí. Z toho více než 12 tisíc pozitivních

    „Stále procento pozitivních z testovaných se pohybuje okolo jedné třetiny. Kapacity laboratoří a odběrových míst jsou dnes okolo 52 tisíc testů denně,“ okomentovala aktuální situaci hygienička Jarmila Rážová v pátek na tiskové konferenci.

    „Je pro nás nejdůležitější dostat pozitivní do izolace a kontakty do karantén. Za včerejšek bylo obvoláno přes 22 tisíc kontaktů, z toho více než dvanáct tisíc pozitivních,“ vysvětlila Rážová. Dodala, že se stále více používají samoreportovací formuláře.

  • V Česku pomůže sedm zdravotníků z USA

    České republice pomůže zvládat koronavirovou krizi sedm vojenských zdravotníků ze Spojených států. Českým lékařům budou radit a budou s nimi konzultovat osvědčené postupy. Budou také vybaveni na virtuální spolupráci s americkými středisky, která se zabývají infekčními onemocněními. V tiskové zprávě to ČTK sdělila americká ambasáda v Praze. Podle českého ministerstva obrany by šestičlenná skupina zdravotníků měla do Česka přijet v polovině listopadu. Doplní zde jednu Američanku, která již do Prahy přiletěla v neděli v rámci amerického přípravného týmu. Podle původních předpokladů mělo z USA přicestovat 28 zdravotníků.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy