Hlavní obsah

Nakazil se při pouti do Mekky. Celou vesnici následně uzavřeli

Svět bez obalu: V Pákistánu zemřel první člověk na nemoc COVID-19.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Ve vesnici na severozápadě Pákistánu zemřel první člověk na nemoc COVID-19. Vesnice byla následně uzavřena. V Pákistánu je potvrzeno zhruba 1 000 případů nákazy koronavirem a 8 úmrtí.

Článek

Padesátiletý Saadat Khan se na začátku března vrátil z poutě do Mekky v Saúdské Arábii. Podle tradice se po návratu z poutního místa uspořádá slavnost. Oslavy se zúčastnila zhruba stovka jeho spoluobčanů.

„Potřásl jsem mu rukou po jeho návratu z Mekky, protože tak to tady děláme. Šel jsem pak do nemocnice kvůli testu, čekal jsem venku, ale nedostal jsem žádnou zdravotní pomoc. Jenom mi přiložili něco na čelo a řekli, že nemám horečku. To bylo všechno,“ říká jeden ze sousedů zemřelého.

Další se přidává: „Po tomto případu uzavřeli místní úředníci vesnici - zablokovali zde cesty. Od té doby jsme nedostali žádnou pomoc.“ 46 lidí z vesnice už bylo testováno a nákaza se potvrdila u 39 z nich.

Od té doby byly v Pákistánu zjištěny další případy onemocnění COVID-19. Mnoho nemocných jsou poutníci, kteří se vrátili domů z Íránu. Někteří následně na nemoc zemřeli. Většina obyvatel vesnice neměla o nemoci zpočátku žádné ponětí.

„Teď se bojíme. Každý má strach o své zdraví a zdraví své rodiny. Protože nám vláda nepomáhá, tak jsme sehnali nějaké peníze a začali sami dezinfikovat zdejší ulice, a zvláště pak domy, kde žijí ti, kteří se setkali s nemocnými. Používáme Dettol, alkohol a bělidlo. My, mladí lidé, tu pracujeme jako dobrovolníci, když nám stát nechce pomoct,“ tvrdí místní v reportáži pro RFE/RL.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované