Hlavní obsah

Nákupní košíky plní potraviny pro potřebné

 

Reklama

Ve více než 650 obchodech po celém Česku dnes opět pomáhá Národní potravinová sbírka. Lidé mohou už od rána nakupovat trvanlivé potraviny a darovat je.

Článek

„Do sbírky jsou zapojeny supermarkety a dva drogistické řetězce. Lidé tak mohou krom trvanlivých potravin darovat i výživu pro děti nebo plenky," uvedla Pavlína Kalousová z platformy Byznys pro společnost, která akci pořádá.

Dnes vybrané výrobky poputují podle Kalousové buď do potravinových bank, nebo budou předány přímo neziskovým organizacím, které se starají o seniory, matky s dětmi, dětské domovy nebo třeba bezdomovce.

V loňském roce se organizátorům podařilo vysbírat 236 tun potravin. V letošním, čtvrtém ročníku, by si přáli překonat hranici 300 tun potravin.

Potravinovou sbírku podpořily i známé osobnosti. Kuchař Ondřej Slanina nebo ministr zemědělství Marian Jurečka. „Na Ministerstvu zemědělství se tímto tématem už dva roky zabýváme, v letošním roce významně podporujeme budování celé sítě potravinových bank. Chceme nejen pomáhat, ale i snižovat plýtvání potravinami," uvedl Jurečka.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. O dva roky později byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. Do tuzemské potravinové sbírky se dlouhodobě zapojuje většina obchodních řetězců.

Reklama

Doporučované