Hlavní obsah

Náměšť nad Oslavou sbírá poprvé návrhy do participativního rozpočtu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Participativní rozpočet umožňuje veřejnosti rozhodnout o konkrétní drobné investici ve městě. Návrhy je možné podat do konce dubna, veřejnost o nich rozhodne v červnu. Pro rozpočet Náměšť vyčlenila 300 tisíc korun.

Článek

Náměšť měla připravené peníze do participativního rozpočtu už v loňském roce, ale kvůli koronaviru ho nakonec neuskutečnila. Loňský ročník měl být ve městě první.

„V loňském roce jsme to museli ukončit, protože nebylo s ohledem na covid možné setkat se s občany, takže jsme ani nezmapovali zájem lidí o participativní rozpočet,“ řekl místostarosta Jan Kotačka (Spolupráce - aktivity). Teď už se podle něho první zájemci ozývají. Skupina mladých lidí by měla zájem například o pumptrackovou dráhu v lese. „Bude to ale hlavně o komunikaci, protože něco zrealizovat jde, něco nejde a něco jde jinak,“ řekl Kotačka. Očekává, že víc návrhů lidé pošlou až ke konci lhůty k jejich podávání.

Participativní rozpočet zavedla i jiná města v kraji. Žďár nad Sázavou se k němu chce letos po roční pauze vrátit, řekl mluvčí radnice Matěj Papáček. V předchozích letech dalo město do participativního rozpočtu 600 tisíc korun. Loni nové návrhy od veřejnosti radnice nesbírala, chtěla čas na dokončení projektů z předchozích let. Letos participativní rozpočet podle Papáčka město znovu připravuje, i když ještě není dohodnuta jeho přesná podoba ani výše vyhrazených peněz.

Jednat o podobě letošního participativního rozpočtu ještě bude Chotěboř na Havlíčkobrodsku. Loni pro něj vyhradila milion korun a do léta z něho postaví dětské hřiště. „Ještě jsme další ročník nevyhlásili, ale předpokládám, že ho vyhlásíme, osvědčilo se to,“ řekl místostarosta Chotěboře David Šafránek (Pojďme to změnit).

Návrhy do rozpočtu už sbírala také Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku, která vyhradila 500 000 korun. Sešlo se osm návrhů, o kterých mohou lidé hlasovat do konce února. Je mezi nimi zřízení vodních prvků na dětském hřišti nebo osvětlení cyklostezky v Lužánkách.

Podle pravidel participativního rozpočtu schválených v Třebíči začne ve městě sběr návrhů 1. března. Třebíč investuje do vybraných akcí přes tři miliony korun.

Reklama

Doporučované