Hlavní obsah

Napětí ve Francii: Vandalové poničili očkovací centra

Foto: Profimedia.cz

Protestující žena ukazuje svůj plakát s nápisem „Ne zdravotnímu průkazu. Dobrovolné očkování.“

Reklama

Jedno z očkovacích míst v jihovýchodní Francii protestující poničili v pátek. O den později došlo ke zničení jiné kliniky, incident místní média označila za žhářský. V zemi se protestuje proti zpřísnění očkovacích pravidel.

Článek

Incidenty se odehrály o víkendu, kdy se konaly demonstrace proti covidovým opatřením, informoval web BBC. V sobotu vyšlo do ulic po celé Francii více než 100 000 lidí, aby odsoudili pravidla, která mají bojovat proti rostoucímu počtu infekcí.

Poblíž zdemolovaného očkovacího centra v Lans-en-Vercors nedaleko jihovýchodního města Grenoble bylo nalezeno graffiti zaměřené právě proti očkování. Na okna centra a na nedalekou turistickou kancelář vandalové podle webu France Bleu umístili nápisy jako „vakcína = genocida“ a „1940“. Vyobrazili také tzv. lotrinský kříž, který za druhé světové války symbolizoval francouzský odboj.

Sobotní žhářský útok podle webu The Independent cílil na kliniku ve vesnici Urrugne na jihozápadě země. U místního očkovacího centra částečně shořel stan. Hasiči byli přivoláni kolem třetí hodiny ranní a nalezli několik ohnisek. Kolem stanu byl podle nich navíc rozlitý benzin.

Kontroverzní opatření zahrnují povinné očkování zdravotnických pracovníků a průkazy, kterými se Francouzi budou muset prokázat, aby mohli vstoupit na většinu veřejných míst, včetně restaurací, kaváren a kin. Kritici obviňují vládu prezidenta Emmanuela Macrona z porušování lidských svobod.

Macronova vláda v pondělí předloží návrh zákona, který legislativně ukotvuje zmíněná opatření, francouzskému parlamentu. Návrh zákona také zahrnuje povinnou desetidenní karanténu pro každého, komu test na přítomnost covidu-19 vyjde pozitivní. Majitelům podniků a zákazníkům, kteří by pravidla porušili, by v případě schválení zákona hrozily vysoké pokuty, nebo dokonce vězení.

Omezení se navíc vztáhne i na cesty vlakem v případě delší cesty nebo na přepravu letadlem. Existuje ale řešení, kdy vakcinace není potřeba, a to v případě prokázání bezinfekčnosti negativním testem.

Země v září plánuje ukončit možnost bezplatných testů, a to právě kvůli „podpoře očkování“. Jako povinné však Macron očkování veřejnosti v zemi stále neoznačuje, to se zatím nově týká pouze zdravotníků, pracovníků v domovech důchodců a dalších pracovníků se zranitelnými osobami. Podobně se rozhodly už i další země, například Velká Británie.

„Chceme se za každou cenu vyhnout lockdownu,“ cituje agentura AFP francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana, který na sociálních sítích čelí kritice za to, že vláda má nutit lidi k očkování proti jejich vůli. Podle ministra ale nejde o vydírání, průkaz s očkováním či negativním testem má prý život zjednodušit.

Demonstranti tvrdí, že nová pravidla narušují svobodnou volbu těch, kdo se nechtějí očkovat proti covidu-19. „Prezident nemá právo rozhodovat o mém individuálním zdraví,“ cituje Reuters jednu z účastnic protestu v Paříži.

Výsledky průzkumu agentury Ipsos zveřejněné v pátek nicméně ukázaly, že více než 60 procent Francouzů s povinným očkováním zdravotníků i s prokazováním bezinfekčnosti na vybraných veřejných místech souhlasí. Francouzský premiér Jean Castex v sobotu očkování označil za jedinou cestu, jak virus porazit.

Mezitím francouzská politička Martine Wonnerová na sobotním shromáždění v Paříži řekla protestujícím, aby „obléhali“ kanceláře zákonodárců, kteří vládní politiku podpořili. Wonnerová nyní čelí potenciálnímu soudnímu vyšetřování, v neděli byla nucena opustit opoziční skupinu v parlamentu. Na svou obranu uvedla, že její slova byla špatně pochopena.

Ve Francii došlo k několika násilnostem a útokům na zákonodárce, kteří nová pravidla očkování podpořili. Přesto se k očkování po představení plánu přihlásily statisíce lidí. Macronova vláda se zavedením nových opatření snaží omezit šíření vysoce nakažlivé varianty delta, která způsobuje prudký nárůst hospitalizací.

Během pandemie, která vážně poškodila ekonomiku země, zemřelo ve Francii na covid-19 více než 111 000 lidí. Minulý týden skupina vědců-poradců varovala, že v nadcházejících měsících může v zemi vypuknout již čtvrtá vlna epidemie. Doposud ve Francii dostalo první dávku přes polovinu populace, méně než 40 procent se nechalo očkovat dvakrát.

V polovině dubna země podle agentury Reuters evidovala 42 tisíc nově nakažených za den, na konci června jich však úřady hlásily méně než 2 000. Počet nově nakažených koronavirem ve Francii ale nyní třetí den po sobě překonal hranici 10 000.

Francouzské ministerstvo zdravotnictví v neděli večer informovalo o 12 532 nově infikovaných. Ministerstvo zdravotnictví však uvedlo, že počet nových případů zahrnuje údaje, které nebyly zveřejněny o den dříve.

„Dnes zveřejněný denní údaj (+12 532) by proto neměl být interpretován jako výjimečný nárůst denního počtu případů,“ uvedlo ministerstvo ve sdělení zveřejněném na svých internetových stránkách.

Francie v neděli začala požadovat od neočkovaných osob negativní test na koronavirus ne starší 24 hodin při příjezdu z Británie, Španělska, Portugalska, Kypru, Řecka a Nizozemska. Francie v neděli rovněž ohlásila 891 osob na jednotkách intenzivní péče s novým koronavirem, což je o jednu více než předchozí den.

Celkem se v zemi zhruba se 67 miliony obyvatel od počátku pandemie podle oficiální statistiky nakazilo 5,9 milionu lidí.

Reklama

Doporučované