Hlavní obsah

Záplavy v Evropě zabily víc než 180 lidí, mrtvých bude dál přibývat

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Snímek z povodní zničené části Německa, který na místě pořídil fotoreportér Seznam Zpráv Michal Šula.

Reklama

Počet obětí ničivých záplav na západě Evropy překročil 180. Nejvíce lidských životů, a to 157, si živel vyžádal v Německu. Belgie hlásí zatím 27 mrtvých.

Článek

Německá policie se obává, že počet obětí se bude dál zvyšovat, protože řada lidí je stále vedena jako nezvěstná a těla některých z nich mohou být ještě pod troskami, které se odklízejí.

Záplavami nejvíce postiženou oblastí je západoněmecká spolková země Porýní-Falc, konkrétně okres Ahrweiler a jeho blízké okolí, kde registrují 110 mrtvých. Další zasažená spolková země Severní Porýní-Vestfálsko zvýšila počet mrtvých na 46 poté, co další oběť dnes oznámila mluvčí zemského ministerstva vnitra. O jednom úmrtí informovala média i z Bavorska, které s dalšími východoněmeckými zeměmi zasáhly přívalové lijáky v sobotu.

V Severním Porýní-Vestfálsku patří k nejpostiženějším místům město Erftstadt, ležící asi 20 kilometrů jihozápadně od Kolína nad Rýnem, kde řadu lidí hledají jejich příbuzní. Jako nezvěstné úřady evidují 59 lidí. Mezi hledanými jsou i obyvatelé pečovatelského domu pro seniory, který musel být evakuován. Po některých pohřešovaných jejich blízcí pátrají, protože je nemohou kontaktovat kvůli přerušenému telefonnímu spojení.

Městské úřady v Erftstadtu rovněž sdělily, že z vody bylo dosud vyproštěno sedm desítek vozidel, ale 25 dalších je ještě třeba vytáhnout. Dosud ani v jednom z osobních a nákladních aut nebyl nalezen žádný člověk, nicméně k několika vozům, které jsou namačkané na sobě, zatím není možný přístup.

Do Porýní-Falce dnes přijede německá kancléřka Angela Merkelová. V sobotu oblasti postižené přírodní katastrofou navštívil německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Fotogalerie, kterou v Německu pořídil fotoreportér Seznam Zpráv Michal Šula.

+3

Ministr financí Olaf Scholz se podle listu Bild chystá navrhnout ve středu vládě balíček okamžité pomoci postiženým. Mělo by se jednat o 300 milionů eur (7,66 miliardy korun). Odhadnout škody napáchané záplavami se zatím nikdo nepokusil.

Silné deště působí problémy také v dalších evropských zemích, včetně České republiky. Záplavy měly dopad mimo jiné na železniční spojení mezi Českem a Německem.

Se záplavami se potýká i Rakousko. Přívaly vody způsobily škody na řadě míst, přičemž nejvíce postižené je Salcbursko. Zcela zatopené je například historické centrum města Hallein jižně od Salcburku. Znepokojivá situace je podle agentury APA i v tyrolském okresním městě Kufstein blízko hranic s Bavorskem. „Ve vodě je prakticky centrum města, což jsme ještě nezažili,“ řekl starosta Martin Krumschnabel.

Meteorologové upozorňují, že deště by dnes v Rakousku měly pokračovat, a to přinejmenším do večera.

Reklama

Doporučované