Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské chystá hru Češky krásné, Češky mé

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) připravuje hru Češky krásné, Češky mé! polského dramatika Piotra Rowického. Inspirovaly ho osudy několika známých Češek, například Marty Kubišové, Věry Čáslavské či Martiny Navrátilové.

Článek

ČTK to dnes řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová. Půjde o první činoherní novinku sezony. Polský dramatik Piotr Rowicki ji vytvořil přímo pro činohru NDM a komediálně laděný kabaret bude mít světovou premiéru v sobotu 26. září v Divadle Antonína Dvořáka.

„Rozhodli jsme se promluvit o našich klíčových historických událostech pohledem dneška, v kontextu našich dnešních pocitů,“ řekl k dílu dramaturg Adam Gold. Zároveň vedení činohry podle něj chtělo, aby to byl pohled neotřelý, zajímavý, podaný s humorem. „Spojili jsme tedy síly s názorem odjinud. Často s okouzlením, pochopením, obdivem, ale někdy též s krutým rozčarováním a výsměchem. Jsou to tedy Češi očima Poláků,“ dodal.

Výsledkem je podle něho hra, která učaruje řadou strhujících příběhů. Úloh významných a slavných Češek se ujaly Lada Bělašková (Marta Kubišová), Aneta Klimešová (Věra Čáslavská), Sára Erlebachová (Lída Baarová), hostující Petra Kocmanová (Ivana Trumpová) a Kateřina McIntosh (Martina Navrátilová). Mužské role ztvární Petr Panzenberger, Vít Roleček, Robert Finta, Martin Dědoch.

Polský je podle Swiderové nejen autor, ale kompletně celý inscenační tým. „Piotr Rowicki patří k hojně hraným polským autorům dneška. Je to dramatik, prozaik a dramaturg. Je autorem několika knih pro děti, detektivních příběhů pro dospělé, píše básně,“ řekla. Především se však věnuje práci pro divadlo. Často spolupracuje s režisérem Piotrem Ratajczakem. Od 2008 bylo v Polsku uvedeno několik desítek jeho her a adaptací, včetně tvorby pro děti a mládež. Je držitelem několika ocenění.

A právě Ratajczak se v Ostravě ujal režie připravované hry. Scénu vytvořil Marcin Chlanda, kostýmy poznaňská Grupa Mixer, výběr a aranžmá hudby Piotr Labonarski, choreografem je Arkadiusz Buszko.

Reklama

Doporučované