Hlavní obsah

Národní divadlo převedlo inscenaci o Hilarovi do filmové podoby

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní divadlo převedlo svoji inscenaci Za krásu, která měla premiéru před dvěma lety, do filmové podoby. Uvede ji od 4. února na své inscenační webové stránce.

Článek

Režisér a šéf činohry první české scény Daniel Špinar hru pojal jako poctu Karlu Hugovi Hilarovi, jednomu z nejznámějších českých divadelníků. Derniéra divadelní inscenace na webu bude ve čtvrtek i filmovou premiérou, kterou Činohra ND uvede v rámci svého projektu Divadlo mimo divadlo.

Karel Hugo Hilar (1885 až 1935), vlastním jménem Karel Bakule byl dramatik, dramaturg, režisér, kritik a esejista, který podle odborníků proměnil české divadlo. Po letech působení ve vinohradském divadle, které pozvedl na moderní scénu a konkurenta Národního divadla, přišel v roce 1921 do zlaté kapličky. Historikové říkají, že přišel „na území velmi komplikované a nepřátelské“.

Umělecké úspěchy, jichž dosahoval za první světové války a v poválečné době, ho přivedly do čela činohry ND, kde působil od roku 1921 až do smrti ve 49 letech. V činohře první české scény prosadil principy dynamického výrazu imaginačně bohaté režie a přivedl na jeviště ND řadu nových umělců a proti silnému odporu konzervativních sil tu důsledně uplatňoval zásadu režisérského divadla. Na sklonku 20. let přizval do ND mladé režiséry z okruhu avantgardy, z nichž Jiří Frejka se stal jeho nejvýznamnějším pokračovatelem.

Inscenace Za krásu je pokus o dialog se zakladateli české divadelní tradice, pokus představit si, jaké to mohlo být v kůži Karla Huga Hilara. Hilarovu energii a vášeň k divadlu v inscenaci ztvárňuje 13 hereček.

„Jsem rád, že jsem mohl zaznamenat právě tuto inscenaci, protože je pro mě tím asi nejosobnějším, čím jsem se kdy v Národním divadle jako režisér zabýval,“ uvedl k inscenaci Špinar. „Pokud chcete vědět, co to znamená být divadelní režisér, s jakými běsy během své práce bojuje a jak osaměle se při tom cítí, je to film přesně pro vás,“ doplnil.

Filmový přepis divadelní pocty Hilarovi byl vybrán za první premiéru Činohry ND v nynějších ztížených podmínkách. Zkoumá aktuální otázku, co to obnáší dělat divadlo – a co to obnáší v českém Národním divadle.

„Otázkou dneška je, jak převést divadlo do audiovizuálního záznamu. Ztrácíme živost, bezprostřední kontakt s publikem v sále, takže to není pravé ‚divadlo‘. Máme ale možnost pracovat s jinou dynamikou díla, můžeme přenést obraz, který se v divadle nepodaří, vedeme záběry jinak a dokonce i jinak pracujeme s některými scénami,“ uvedla Marta Ljubková, šéfdramaturgyně Činohry ND. Doplnila, že záměrem nebylo konzervovat divadlo, ale přinést jevištní tvar mimo divadelní budovu.

Reklama

Související témata:

Doporučované