Hlavní obsah

Národní divadlo spustilo v době zavřené kultury podcastový kanál

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní divadlo spustilo svůj podcastový kanál, na kterém chce divákům představovat, co se aktuálně na první české scéně děje. Přiblíží jednak chod divadla, jednak vznik jednotlivých inscenací.

Článek

Všechny čtyři soubory Národního divadla - tedy činohra, opera, balet a Laterna magika - proto budou pravidelně připravovat k poslechu různorodé pořady. ČTK to sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Moderátory podcastů se stali herci Lucie Juřičková a David Matásek, průvodci jednotlivých pořadů však budou různí: dramaturgové, režiséři, tanečníci, zpěváci i herci Národního divadla. Cílem je to, aby se posluchač podcastů stal svědkem celého života inscenace od jejího zrodu po derniéru. Podcast Národního divadla je k dispozici na podcastových aplikacích, tedy na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších.

Prvním pořadem, který Národní divadlo uveřejňuje, je série s titulem K jádru věci. V prvních čtyřech dílech představuje každý ze souborů vznik jedné své inscenace. Činohra uvádí titul Kouzelná země, jenž vznikl podle románu Noční práce Jáchyma Topola. Ten zpracovává události na malé pohraniční vesnici po okupaci v srpnu 1968 a rozvíjí je o fantaskní pasáže. Složitou prózu, jejíž vypravěč je nestálý a neustále se mění, nebylo snadné na divadle uvést, dramaturgyně Marta Ljubková v podcastu vysvětlí proč.

Balet představuje ikonické Labutí jezero. Emeritní první sólistka a baletní mistryně Tereza Podařilová přibližuje vztah hudby a tance na obrazu labutě jemně si čechrající peří na svých křídlech. Kromě impresí ale posluchači uslyší i taneční rozbor příběhu, fakta z dějin tohoto baletu či jak se liší v Národním divadle uváděná verze choreografa Johna Cranka od jiných.

Opera láká na „zakladatelský čin české národní opery“, jubilejní dvacáté inscenační provedení Prodané nevěsty. Dramaturg Ondřej Hučín provází posluchače historií známého titulu, rozebírá ho po příběhové, hudební, textové a scénické stránce i podle postav, vyjadřuje se k popkulturnímu přesahu díla, jež vnímá jako grotesku s rysy až montypythonovskými.

Laterna magika připravila vhled do titulu Zahrada, v němž tvůrci vysvětlují, jak se přišlo na nápad inscenovat slavný titul Jiřího Trnky. Posluchač se ale též dozví, co představuje spojení slov laterna magika, co znamená pojem syntetické divadlo i jak ho odhaluje například scéna zrození fantaskní zahrady.

Reklama

Související témata:

Doporučované