Hlavní obsah

Národní galerii povede „Babišův pekař“

Podívejte se do Národní galerie v Praze.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ivan Morávek nahradí Jiřího Fajta, kterého po auditu v Národní galerii odvolal ministr kultury Antonín Staněk.

Článek

Pověřený ředitel Národní galerie Praha Ivan Morávek působil čtyři roky jako generální ředitel a místopředseda představenstva společnosti Penam Slovakia, spadající do holdingu Agrofert.

Morávek ve svém životopise uvádí, že vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině. Postgraduální studium dokončil na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Postupně působil ve společnostech SPT Telecom, České Radiokomunikace a V&S Czech, dceřiné společnosti švédské V&S Group.

Mezi lety 2007 a 2011 pracoval Morávek pro Andreje Babiše v jeho holdingu Agrofert jako ředitel a místopředseda představenstva společnosti Penam Slovakia. Po odchodu z Penamu působil jako ředitel odboru transformace na Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Před nástupem do funkce pověřeného ředitele Národní galerie byl Morávek ekonomickým náměstkem v Národní knihovně.

Staněk po odvolání Fajta řekl, že Morávka vybral z lidí, kteří byli schopni nastoupit do NGP a připravit její konsolidaci.

Foto: ID Carolina, Evropský vzdělávací ústav Karla IV.

Krizový manažer Ivan Morávek.

Ministr kultury odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta po kontrole v této instituci. Současně na něho podal dvě trestní oznámení kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun a dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným Národní galerií. Fajt tvrdí, že smlouva je v pořádku a ministr ji vytáhl účelově.

Pověřený ředitel Morávek má nyní podle Staňka mimo jiné zaručit spolupráci Národní galerie Praha s francouzským Centre Pompidou.

Na místo řádného ředitele vypíše ministerstvo výběrové řízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované