Hlavní obsah

Narozen v Islámském státě, tisíce iráckých dětí pro úřady neexistují

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Dětem z Iráku chybí doklady, které dokazují jejich identitu a občanství.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Situaci se snaží řešit OSN a neziskové organizace.

Článek

Děti, které se narodily v posledních dvou a půl letech v Iráku, jsou bez rodného listu. Jedná se o stovky až tisíce dětí, kterým po dobu války s Islámským státem úřady nevydaly doklady.

OSN uvedla, že jim tak chybí základní práva, jako je právo na vzdělání nebo zdravotní péči. Problémy by jim mohly nastat i v budoucnosti, když budou chtít získat práci. Děti jsou tak často oběťmi zneužívání, a dokonce se s nimi i obchoduje. Ve zmatku, ke kterému došlo při válčení, se řada z nich ztratila a není tak téměř možné zjistit, kdo i kde jsou jejich rodiny.

Děti začaly v táboře Debaga chodit do školy.

Abu Saud, jednačtyřicetiletý otec pěti dětí, neregistroval svého syna. „Neplatily žádné zákony, žádné papíry, žádná identita. Mohu dokázat, že tenhle kluk je můj syn? Nemohu, protože nemá ID kartu ani fotografii. S ostatními dětmi bych mohl jít na oddělení registrů s fotkou a označením. To by dokázalo, že je to moje dítě, tvoje dítě nebo jeho. Ale teď? Nemá jediný doklad,” řekl.

Někteří rodiče zaregistrovali své novorozence pod Islámským státem, který vydal vlastní rodné listy s černo-bílým logem „Není boha kromě Boha”.

Ali a Sara jsou sourozenci, kteří se narodili v severním Iráku v době vlády Islámského státu. Před válkou utekli do uprchlického tábora Debaga. Sara se narodila v roce 2014. Její mladší bratr se narodil o dva roky později, den předtím, než jeho rodina uprchla do tábora.

„Když tu byla džihádistická armáda, rozhodli jsme se, že pro dokumenty nepůjdeme. S pomocí bezpečnostních sil doufáme, že tady dostaneme ID pro naše děti a dokončíme papírování. Během bombardování a války nikdo doklady nevydával,” řekl otec.

Manažer tábora Ahmad Abdo řekl, že jeho tým spolupracuje s OSN, švédskou nevládní neziskovou organizací a iráckou vládou, aby problém vyřešili. „Tyto vysídlené osoby souvisejí s Mosulem. Musí pro dokumenty do Bagdádu. Takže se snažíme obracet se na vládu, aby zařídili kanceláře v Erbilu a pomohli tak lidem s vydáváním dokladů,” vysvětluje.

Reklama

Související témata:

Doporučované