Hlavní obsah

Nárůst o 42 případů za týden. Virus se teď rychle šíří po Chebsku

Foto: Profimedia.cz

Odběrový stan před chebskou nemocnicí.

Reklama

Ještě v neděli 19. dubna bylo v Mariánských Lázních 9 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem. O týden později však toto číslo stouplo na 52. Karlovarský kraj je v přepočtu na 100 000 obyvatel jedním z nejvíce zasažených regionů.

Článek

V pondělí ráno hlásil Karlovarský kraj 350 nakažených. Na 100 tisíc obyvatel je zde nyní 118 pozitivně testovaných, takže se region dostal v tomto přepočtu hned za Prahu. V hlavním městě je to o 13 víc.

Zatímco v Praze však žije na čtvereční kilometr průměrně 2 581 lidí, na západě Čech je to 90 lidí.

Za prudkým nárůstem nakažených na Chebsku stojí podle starosty Mariánských Lázní Martina Kaliny vývoj v tamější nemocnici, kde se nakazili zaměstnanci i pacienti.

Jak potvrdila mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Michaela Zajíčková, počet nakažených onemocněním covid-19 se v nemocnici v Mariánských Lázních zvýšil z nedělních 17 na 43. Z tohoto čísla je 34 nakažených mezi pacienty a devět nakažených jsou zaměstnanci.

Kvůli rychlému zvýšení počtu nakažených požádal Kralovarský kraj, aby Ústřední krizový štáb rozšířil mimořádné opatření a do regionu byli vysláni vojáci na pomoc do sociálních zařízení, léčebny dlouhodobě nemocných a lůžek následné péče v Mariánských Lázních.

Nynější situace na Chebsku koresponduje se skutečností, že regiony sousedící s Německem patří od začátku epidemie mezi ty více postižené.

Karlovarský i Plzeňský kraj mají totiž vyšší poměr nakažených vůči celkové populaci, než je běžné ve zbytku republiky. Chebsko a Domažlicko sousedí s okresy Wunsiedel im Fichtelgebirge, respektive Cham, které zase patří k nejvíce zasaženým v Německu.

V Karlovarském kraji bylo na přítomnost koronaviru otestováno přes pět tisíc lidí, což jsou necelá dvě procenta. Negativní výsledek mělo podle krajské hygienické stanice 4 774 z nich. Jaká je situace v jednotlivých okresech, se můžete podívat na mapě:

Reklama

Doporučované